FødevareWatch

Svinepest-alarm på vej mod afblæsning

Foreløbige prøver fra svin i den besætning, der onsdag kom under mistanke for at være smittet med svinepest, tyder ikke på, at der er svinepest i Danmark. Danish Crown er på vej til at genoptage produktion.

Foto: Jyllands-posten/POLFOTO

Det endelige svar fra Fødevarestyrelsen er først klar i eftermiddag, men foreløbige prøver viser, at der ikke er tale om svinepest i den besætning, der onsdag kom under mistanke for at være smittet. Dermed tyder meget på, at Danmark i denne omgang slipper for den frygtede svinesygdom.

Mistanken opretholdes for at forhindre spredning af en eventuel smitte i tilfælde af, at de endelige prøveresultater viser sig positive, skriver Fødevarestyrelsen.

Det mistænkte dyr, som fortsat er i gang med at blive undersøgt på laboratoriet på Lindholm, stammer fra en besætning ved Skjern og blev fundet død på Danish Crowns slagteri i Herning. På den baggrund lukkede Fødevarestyrelsen slagteriet onsdag, hvilket er normal procedure ved mistanke om svinepest.

Svinepest er en smitsom husdyrsygdom, der kan ramme svin. Sygdommen kan ikke smitte til mennesker. Der opstår af og til mistanker om svinepest i Danmark og i andre lande, men i Danmark har der ikke været udbrud af klassisk svinepest siden 1933. Varianten Afrikansk svinepest, som blandt andet har været konstateret i Polen og Litauen har aldrig været konstateret i Danmark.

Slagteriet klar til at genoptage arbejdet

I Danish Crown er der lettelse efter den melding:

"Vi trækker vejret noget lettere, og vi liner op til at starte produktionen af detailvarer i Herning, så snart vi har svaret," siger pressechef Jens Hansen til FødevareWatch. Han tilføjer:

"Med den her baggrund bliver en del af de folk, der arbejder i detailafdelingen kaldt ind til, at vi kan starte op ligeså snart, vi har svaret fredag eftermiddag. Så vil vi allerede fredag aften kunne være i fuld drift."

Så alarmen er ikke helt afblæst - men I tror på, at det er falsk alarm?

"Vi har så stor tro på det, at vi vælger at gå i den retning, at de er klar til at gå i gang øjeblikkelig - ligeså snart vi har et svar."

Fødevarestyrelsen fastholder mistanke om svinepest

Fødevarestyrelsen: Ét svin undersøges for svinepest

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier