Fødevarestyrelsen fastholder mistanke om svinepest

Efter de første undersøgelser har Fødevarestyrelsen valgt at opretholde mistanken om, at det er svinepest som er blevet fundet på Danish Crown-slagteriet i Herning.
Foto: Jyllands-posten/POLFOTO
Foto: Jyllands-posten/POLFOTO

Onsdag morgen måtte Danish Crowns slagteri i Herning lukke ned på grund af mistanke om udbrud af svinepest.

Efter at have foretaget de indledende undersøgelser, går Fødevarestyrelsen nu ud med en meddelelse om fortsat mistanke til, at sygdommen har fundet vej til Danmark.

Grisen, man frygter var inficeret, stammer fra en besætning ved Skjern.

Veterinær Nord fra Fødevarestyrelsen har besøgt besætning og slagteri, og har på baggrund af resultaterne af undersøgelserne valgt at opretholde mistanken. Holdet har udtaget prøver til videre undersøgelser på DTU´s Veterinærinstitut på Lindholm.

Svinepest vil have voldsomme konsekvenser

Der har ikke været svinepest i Danmark siden 1933. Efter mistanken brød ud onsdag morgen talte FødevareWatch med to branchekendere. Begge vurderer, at situationen - såfremt der reelt er tale om svinepest - er meget alvorlig for dansk eksport af svinekød.

"De lukrative markeder, vi har for svinekød uden for EU, vil lukke af. Det vil sige Japan og USA, formentligt også Kina, Australien og Korea. Jeg mener, at alle markeder uden for EU vil lukke, for det er en meget smitsom sygdom, som man f.eks. ikke har i USA. Så man vil være helt sikker på, at man ikke får smitte ind. Det  er jo en virussygdom, som godt kan være i kødet. Den er ufarlig for mennesker, men smitten kan være der," sagde chefkonsulent i Midtjysk Svinerådgivning, Morten Bækgaard til FødevareWatch.

I Landbrug & Fødevarer har man foretaget beregninger der viser, at et enkeltstående udbrud af svinepest, hvor man stadig har sygdommen under kontrol, vil koste danske svineproducenter mindst 3 mia. kr. i tabte eksportfortjenester.

Arbejdet fortsætter

Man forventer at have et endeligt resultat på undersøgelserne fredag eftermiddag. Mistanken om svinepest betyder imidlertid ikke, at arbejdet på slagteriet er indstillet.

”Lukningen betyder, at der ikke må køres varer ud fra slagteriet. Kødet skal blive på slagteriet, indtil man finder ud af, om der er en begrundet mistanke,” siger Jens Hansen, som er pressechef hos Danish Crown til epn.dk.

Fødevarestyrelsen: Ét svin undersøges for svinepest

Udbrud af svinepest vil koste milliarder

Mistanke om svinepest lukker slagteri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne