Fødevarestyrelsen: Ét svin undersøges for svinepest

Et antal dyrlæger er i gang med at undersøge mistanken om svinepest på DC-slagteriet i Herning. Svinebesætningen er fundet, og man er i gang med at undersøge, om flere svin har symptomer.
Foto: Jan Dagø/ JP
Foto: Jan Dagø/ JP

Det er ifølge den veterinære beredskabschef i Fødevarestyrelsen ét svin fra en besætning ved Skjern, der er årsag til, at Danish Crown-slagteriet i Herning for øjeblikket er i karantæne efter muligt fund af svinepest.

"Situationen er den, at vi har sendt en dyrlæge til slagteriet og en dyrlæge til besætningen, hvor grisen, som er under mistanke, kommer fra. I løbet af i formiddag gennemgår grisen grundige undersøgelser, hvorefter man vil afgøre, om der skal udtages yderligere prøver, som skal sendes til laboratoriet," siger veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen, om den seneste udvikling i sagen til FødevareWatch.

Blødninger årsag til mistanke

Tidligere onsdag morgen blev det 700 mand store slagteriområde lagt i karantæne, efter at man i en af slagteriets stalde havde fundet en død gris. Den gris er nu i gang med at blive obduceret, så man kan finde ud af, om svinepest-mistanken er velbegrundet.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"Man har fundet en gris, der var død på slagteriet, som havde blødningsforandringer i huden, som gør, at man skal overveje, om der er tale om svinepest. På slagteriet er der alene tale om et enkelt dyr," siger Sten Mortensen og tilføjer:

"Vi har endnu ingen indikationer på, hvor alvorlig situationen er, men vi tager det alvorligt hver eneste gang, for der skal være sikkerhed for, at vi ikke har svinepest i Danmark. Det er ikke usædvanligt, at vi har sådanne situationer, hvor der er mistanke om svinepest, men det er selvfølgelig langt mere dramatisk, når det foregår på et slagteri, hvor alle får viden om mistanken," siger han.

Sten Mortensen forventer, at der kommer en afgørelse omkring frokosttid onsdag, og der vil Fødevarestyrelsen tage stilling til, hvorvidt man ønsker at udtage prøver til yderligere analyse. Det vil i så fald tage yderligere to døgn, før der forelægger et resultat.

I besætningen ved Skjern kigger en dyrlæge for øjeblikket grundigt på dyrene for at se, om der er flere svin, der kan være ramt af den frygtede svinepest.

Udbrud af svinepest vil koste milliarder

Chefkonsulent: Svinepest kan smadre eksport

Mistanke om svinepest lukker slagteri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg