FødevareWatch

Chefkonsulent: Svinepest kan smadre eksport

Hvis der reelt er tale om et udbrud af svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning, kan det få uoverskuelige konsekvenser for dansk svineproduktion.

Foto: POLFOTO

Danish Crowns slagteri i Herning er lukket ned efter mistanke om udbrud af svinpest. Hvis der viser sig at være fakta bag mistanken, kan det få voldsomme konsekvenser for dansk svinekødseksport

Det vurderer Mogens Bækgaard, ledende konsulent i Midtjysk Svinerådgivning.

"De lukrative markeder, vi har for svinekød uden for EU, vil lukke af. Det vil sige Japan og USA, formentligt også Kina, Australien og Korea. Jeg mener, at alle markeder uden for EU vil lukke, for det er en meget smitsom sygdom, som man f.eks. ikke har i USA. Så man vil være helt sikker på, at man ikke får smitte ind. Det  er jo en virussygdom, som godt kan være i kødet. Den er ufarlig for mennesker, men smitten kan være der," siger han til FødevareWatch og fortsætter:

"Det vil  betyde, at noteringen vil falde. Hvis ikke vi kan eksportere ud til de gode markeder, vil det presse markedet i Europa. Danmark er en af de største eksportører i verden af svinekød - derfor, hvis det, vi eksporterer, skal afsættes inden for Europa, så vil det presse prisen i hele Europa. Så det er meget alvorligt. Den pris, som landmanden får, kan risikere at være en eller to kroner lavere pr. kg."

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Intet udbrud i 80 år

Mogens Bækkard understreger, at man hvert år ser den slags mistanker, uden at der viser sig at være hold i dem. Han pointerer desuden, at der ikke har været konstateret svinepest i Danmark siden 1933.

"Vi passer på, og alle biler, som har været i kontakt med svin og kommer ind i Danmark, skal vaskes ved grænsen. Men man ved jo aldrig. Det kan ske. Sandsynligheden for, at det er svinepest, er meget lav," siger han.

Han sammenligner den potentielle skade for markedet med tidligere udbrud af mund- og klovsyge.

"For det første har erhvervet en noget svag økonomi i forvejen på grund af blandet andet de senere års krise og den aktuelle situation med Rusland. Hvis vi får så det her gok i nøden oveni - så er det helt katastrofalt."

Det er Danish Crowns slagteri i Herning, at mistanken er opstået i. Men et reelt udbrud af svinepest vil også få konsekvenser for Tican og små private slagterier rundt omkring i landet, fordi der vil være tale om importforbud for kød fra hele Danmark.

"Konsekvensen med den lavere notering vil ramme alle svineproducenter. Dertil kommer, at vi også eksporterer en tredjedel af vores smågrise til udlandet. Det vil vi formentligt heller ikke kunne, hvis der er tale om et udbrud," siger Mogens Bækgaard.

Mistanke om svinepest lukker slagteri

Milliardeksport knust af konflikt

Idavang holder sig i plus

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier