Stor dansk-kinesisk pølseaftale i hus

Efter seks års forhandlinger har den danske fødevaredelegation med Fødevareminister Dan Jørgensen i front underskrevet en eksportaftale med Kina til en samlet værdi af 250 mio. kr.
Foto: PR
Foto: PR

Som det første land i verden kan danske leverandører af pølser og varmebehandlet kød fremover sende deres produkter mod det store kinesiske marked.

Efter seks års forhandlinger kunne den danske Kina-delegation torsdag aften lukke en eksportaftale til 250 mio. kr. med kineserne.

”Jeg er stolt og glad. Danmark bliver nu det første land i verden, som må sælge pølser til de kinesiske middagsborde. Det betyder 250 mio. kr. i eksport, og at vi sikrer arbejdspladser og vækst i Danmark. Det har holdt hårdt, og jeg er glad for, at vi i tæt og konstruktivt samarbejde med erhvervet nu er kommet i mål,” udtaler fødevareminister Dan Jørgensen i en meddelelse. 

I takt med at velstanden i den kinesiske befolkning er steget markant, er kødforbruget fulgt med. Godt to-tredjedele af alt kød, som spises i Kina, er svinekød. I 2009 var der 157 mio. mennesker i den kinesiske middelklasse, og i 2021 kan der være 670 mio. mennesker.

Dansk svinekødseksport til Kina udgør fødevaresektorens næststørste eksportvare, og direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, er ligesom fødevareministeren glad resultatet af rejsen til landet, som er verdens største aftager af svinekød.

”Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes fødevareministeren at få en endelig aftale i hus. Det betyder både eksportkroner til statskassen og fastholdelse af gode danske arbejdspladser,” udtaler Søren Gade.

Et af fire punkter i hus

Aftalen om eksport af pølser og andre varmeforarbejdede kødprodukter var blot et af elementerne, som var på dagsordenen på fødevareområdet under det danske Kina-besøg, der blandt andet ledsages af regentparret. 

Landbrug & Fødevarer arbejdede forud for besøget også på at få landet en samlet godkendelse af de danske mejerier, så de kan eksportere til Kina. Det vil ifølge organisationen betyde, at Danmark kan fastholde og øge markedsadgangen. Arla mener, at en aftale kan hjælpe dem til at nå deres mål om en eksport til Kina på 3 mia. kr. i 2017.

Derudover har Landbrug & Fødevarer arbejdet på at få udfærdiget en protokol på fjerkræ, der beskriver betingelserne for den fremtidige eksport. Når rammerne for den aftale er kommet på plads, skal de kinesiske myndigheder til Danmark og inspicere de danske fjerkræslagterier.

Som et sidste punkt på dagsordenen håber man fra Landbrug & Fødevarers side, at en konkret tidsplan på øko-området bliver fastlagt, at man får aftalt, hvad der mangler, før en endelig anerkendelse af danske og europæiske økoregler kan komme på plads, så¨danske virksomheder kan begynde at eksportere flere økologiske varer til Kina.

DC-formand efterlyser ny bankpraksis og fleksible miljøregler

V: Danish Crown advarer politikere om vækst

Her er L&Fs mål for Kina-offensiv

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter