FødevareWatch

Fødevareeksport slår alle rekorder

En fjerdedel af Danmarks samlede eksport kommer i dag fra fødevareklyngen, der i 2013 eksporterede for 5,6 mia. kr. mere end året før. Værdien af eksporten har nået rekordniveau.

Foto: Claus Haagensen

Klyngen af fødevareproducerende danske virksomheder bidrager i stor stil med både vareeksport og bidrag til den samlede danske økonomi.

I en ny publikation fra Landbrug & Fødevarer har man opgjort, at den samlede danske eksport fra klyngen i 2013 voksede med 5,6 mia. i forhold til året før, og samlet udgjorde fødevareeksporten sidste år 156 mia. kr.

Klyngens samlede eksport er fra virksomheder, der arbejder inden for de tre områder fødevarer, biobaserede produkter samt agro-teknologi. Fødevaredelen står for 107 mia. kr af eksporten, mens de biobaserede produkter står for 37 mia. kr. og agro-teknologien står bag eksport for 12 mia. kr.

Svinekød står for den største enkeltandel af fødevareklyngens eksport med en eksportværdi på 32 mia. kr. i 2013. Herefter følger fisk og skaldyr med 19,7 mia. kr. og mejeriprodukter med 16,3 mia. kr., skriver Landbrug & Fødevarer.

"2013 blev endnu et rekordår for fødevareklyngen med den største eksport nogensinde. Eksporten fra fødevareklyngen er mere end fordoblet over de seneste 25 år, hvilket understreger klyngens økonomiske betydning," udtaler cheføkonom Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer.

Tyskland er motor

61 pct. af fødevareklyngens eksport gik sidste år til lande i EU, og blandt disse er Tyskland det absolut største marked med en import på 28,6 mia. kr. Herefter følger Sverige, der importerer for 15 mia. kr., og Storbritannien, der i 2013 fik danske varer for 12,3 mia. kr.

Samlet aftog Asien 24 pct. af fødevareklyngens varer til en værdi af 37,3 mia. kr. Ifølge Landbrug & Fødevarer betyder det, at eksporten fra fødevareklyngen repræsenterede 44 pct. af Danmarks samlede varehandel til Asien. Kina/Hong Kong er det største marked med en samlet import fra den danske fødevareklynge på 17,8 mia. kr.

Hent publikationen 'Udenrigshandel 2009-2013' fra Landbrug & Fødevarer HER.

DLG-selskab misser ambitiøs målsætning

Positive tegn for dansk fiskeeksport

Mælkebønder kan se frem til eventyr

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier