V: Danish Crown advarer politikere om vækst

Politikere må vurdere danske landmænds vilkår over for nabolandene, mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF RITZAU

Det er et alarmsignal til de danske politikere, at Danish Crown stopper sin fremtidige vækst i Danmark, når slagterikoncernen samtidig om få år vil slagte 25 millioner svin og vokse med 20 procent.

Det siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.

"Det er et alarmopkald til regeringen og Folketinget. Danish Crown er pisket til at lægge væksten i udlandet. Vi har sandsynligvis ikke set den sidste slagterilukning i Danmark. Her kan det ikke betale sig at investere i slagtesvin og produktion," siger han.

Danish Crowns beslutning kommer kun knap en uge efter, at regeringen aftalte en velvoksen vækstplan for fødevarer med de borgerlige partier.

Bedre, men ikke godt nok

Planen betyder mindre randzoner, forsøg med investeringsselskaber for medarbejdere og målrettet miljøregulering.

"Aftalen går nogle skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok. Vi må sammenligne med vilkårene i Tyskland, Polen, Holland og Frankrig. Danske landmænd skal have lige konkurrencevilkår med disse lande," siger Erling Bonnesen.

Danish Crowns koncernchef, Kjeld Johannesen, forklarer i Børsen beslutningen om at stoppe fremtidig vækst i Danmark med høje danske lønninger, færre råvarer og dårligere vilkår end i udlandet.

Han tror ikke på, at danske landmænd kan producere nok slagtegrise trods den politiske støtte.

Vækstplanen vil ellers stimulere svineproduktionen. Svin har forbedret deres optag af foder, så de udskiller mindre kvælstof. Derfor får svineavlerne bedre omregningsfaktor, så de ville kunne producere halvanden millioner flere slagtesvin årligt.

Venstre vil igen vurdere landbrugets vilkår, når Folketinget forhandler regeringens generelle vækstplan, forklarer Erling Bonnesen.

Ritzau har forgæves søgt en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Danish Crown flytter al vækst til udlandet

NNF: Nu skal virksomhederne skabe job

Byggetvist kan bremse superslagteri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også