Landbrug og naturfond i åbent opgør

Generalsekretær i Danmark for Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg, kalder Landbrug & Fødevarer for en reaktionær sammenslutning efter sammenbrud i sojaforhandlinger.
Foto: PR
Foto: PR

WWF Verdensnaturfonden går nu til frontalt angreb på Landbrug & Fødevarer(L&F). WWFs danske generalsekretær Gitte Seeberg kalder direkte landbrugets top-organisation for en "reaktionær sammenslutning", fordi L&F i aftes vendte tommelfingeren nedad til en aftale om et fælles udspil til retningslinjer for øget ansvarlighed i sojaproduktion.

”Forhandlinger om en fælles indsats for at sikre, at Danmarks store import af soja ikke fører til udslettelse af natur og udnyttelse af arbejdere, brød i går aftes ammen i elvte time på grund af modstand fra Landbrug & Fødevarer. I forhandlingerne om en aftale palmeolie er der timeout,” hedder det i en meddelelse fra WWF.

Heri hedder det videre, at  detailhandlen, fødevareindustrien, landbruget, enkeltvirksomheder, fagbevægelsen og grønne organisationer har deltaget i møderne om fælles initiativer. Det var meningen, at der på gårsdagens møde skulle opnås enighed om mål og fælles initiativer for at fremme ansvarlighed i produktionen af henholdsvis soja og palmeolie, skriver WWF.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

”Men på soja-området brød forhandlingerne i dag fuldstændig sammen, da Landbrug & Fødevarer meldte ud, at man alligevel ikke ville være med i noget fælles initiativ,” skriver organisationen, og Gitte Seeberg siger:

”Jeg er stærkt forundret over, at en så stor organisation som Landbrug & Fødevarer vælger at trække stikket på et så sent tidspunkt. Man fristes til at kalde det en svinestreg. Der er meget på spil for danske landmænd og den danske fødevareindustri. Dansk landbrug forsøger både herhjemme og internationalt at markedsføre sig som meget miljøbevidste, men man er tilsyneladende ikke villige til at bruge så meget som under én øre ekstra pr. kg svinekød på at sikre, at produktionen ikke går ud over mennesker og natur.”

Hun tilføjer, at der i L&F er medlemsvirksomheder som for eksempel Arla, der rigtig gerne vil rykke, men ”som bliver trukket tilbage af en reaktionær sammenslutning, der kun ser vækst i forhold til nogle meget smalle parametre.”

”Det holder ikke i længden. Dansk svinekød risikerer meget nemt at komme i bad standing blandt forbrugere og supermarkeder i Danmark, resten af Europa og hos den voksende kinesiske middelklasse,” pointerer hun.

Gade vil sikre bæredygtigheden

L&F har fredag lagt en meddelelse ud på organisationens hjemmeside. Heri hedder det, at ”selv om det i går ikke lykkedes Natur og Erhvervsstyrelsen at formulere en fælles aftale for indkøb af bæredygtig soja, som både erhverv, myndigheder, detailhandlen og NGO´er kunne skrive under på, fortsætter Landbrug & Fødevarer på vegne af landbrugs- og fødevareerhvervet arbejdet med at sikre, at den soja, Danmark importerer fra Argentina, lever op til de højeste krav om bæredygtighed.”

”For danske landmænd og fødevarevirksomheder handler det i første omgang om at sikre, at den soja, vi importerer, er producerede under bæredygtige forhold. I erklæringen var der lagt op til et utroligt bureaukratisk og unødvendigt arbejde,” siger Landbrug & Fødevarers adm. direktør Søren Gade.

Ifølge Søren Gade underkendte udkastet til den fælles soja-erklæring det arbejde, som erhvervet gennem flere år har gjort for at sikre, at den soja, der importeres fra Argentina, er ansvarligt produceret.

”Jeg er netop kommet hjem fra Argentina, hvor jeg har besøgt nogle af de landmænd og grovvareselskaber, der leverer soja til de danske landmænd, og her er billedet ubetinget positivt. De argentinske landmænd, der leverer soja til os, er både dygtige og samvittighedsfulde,” siger Søren Gade.

Stor opbakning til vækstplan fra fødevareledere

Minister kalder vækst-forhandlinger "politisk spil"

Sojakonge får nyt produkt på hylderne i Norge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter