Sygdomme lammer amerikansk okseeksport

Antallet af tilfælde af en dødelig svinevirus stiger fortsat i USA, mens uafklarede forhold omkring fire tilfælde af kogalskab siden 2003 bremser landets eksport af oksekød til det vigtige kinesiske marked.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I løbet af 2013 bredte den dødelig svinevirus, Porcine Epidemic Diarrhea (PED), sig i det amerikanske landbrug og inden udgangen af året havde virussen spredt sig til 20 stater. Og antallet af tilfælde af den dødelige og yderst smitsomme virus fortsætter med at stige. Det skriver Reuters.

Antallet af bekræftede PED-tilfælde er steget med 252 i den sidste uge af februar, og det samlede antal er nu oppe på 4.106 tilfælde på tværs af 26 amerikanske stater, ifølge National Animal Health Laboratory Network, som er en del af det amerikanske landbrugsministerium.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Den frygtede virus, som medfører diarré, opkast og svær dehydrering, har nu kostet mindst 4 millioner amerikanske grise livet, siden det første tilfælde blev rapporteret i maj 2013, skriver mediet.

Kina stejler

Samtidig lukker Kina fortsat for import af amerikansk oksekød. Det afslørede det store asiatiske lands vice-landbrugsminister Niu Dun ifølge Bloomberg i et interview i slutningen af den forgangne uge.

Vice-ministeren forklarede, at de amerikanske myndigheder ikke har delt alle epidemiologiske data med Kina fra de fire tilfælde af Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), eller blot kogalskab, der er registreret i USA siden 2003.

Niu Dun håber, at man kan nå til enighed med USA angående import af oksekød senest i juni – en aftale, som også kan åbne for eksport af fjerkræ fra Kina til USA igen – men han siger ifølge Bloomberg, at det kun kan komme på tale, hvis USA deler alle oplysninger om de fire tilfælde af kogalskab med Kina.

Markant importstigning

Kina’s import af oksekød er steget fra 15,5 mio. dollar i 2003 til 1,3 mia. dollar sidste år. Ifølge Landbrugsavisen er det især landbruget i Australien, som nyder godt af den stigning. Landet ”down under” har tidoblet sin eksport af oksekød til Kina og tegner sig nu for næsten halvdelen, skriver avisen.

Af andre vigtige leverandører af oksekød til Kina kan nævnes Uruguay, New Zealand, Canada og Argentina, mens Brasilien ligesom USA er udelukket fra det kinesiske marked på grund af tilfælde af kogalskab.

Frygtet sygdom udløser store tab i landbruget

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også