Uro får dansk-russisk landbrug til at hamstre

Idavang, der er et af de store danske landbrugsselskaber, som har aktiviteter i Rusland, hamstrer medicin og andre varer fra EU af frygt for, at den ustabile politiske situation i området forværres.
Foto: Jyllands-posten/POLFOTO
Foto: Jyllands-posten/POLFOTO

Den tilspidsede politiske situation i Rusland og Ukraine følges tæt i nogle af de store danske landbrugsselskaber, der har aktiviteter i området. Senest har den russiske regering truet med at konfiskere amerikanske og europæiske selskabers aktiver i landet som reaktion på de sanktioner, som USA og EU har luftet muligheden for at indføre, og det får blandt andet landbrugsselskabet Idavang, til at tage sine forholdsregler.

"Overordnet mærker vi ikke konflikten i vores dagligdag, men vi tager vores forholdsregler, hvis en eskalering af konflikten skulle opstå. Hvis handelshindringer bliver en realitet, har vi forberedt os på ikke at komme til at mangle varer, som vi i dag importerer fra Danmark og EU, såsom vitaminer og mineraler, vacciner, reservedele m.m.," siger næstformand i Idavang, Jytte Rosenmaj, til FødevareWatch.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Idavang producerer årligt 192.000 slagtesvin på tre store gårde i det vestlige Rusland, og med de seneste udvidelser nær den vestlige grænse regner selskabet med samlet at nå 790.000 producerede svin i 2014. Næstformanden er ikke urolig for, at den tilspidsede poltiske situation kommer til at ramme producentens aktiviteter på længere sigt.

"Generelt er Rusland meget afhængig af fødevareproduktion, og derfor vil vi nok ikke være dem, der bliver hårdest ramt. Vores priser handles fra uge til uge og følger med op, da Rusland er underforsynet med svinekød. Vi bliver mest nervøse ved at ”læse avisen” og følge nyhederne. Vores informationer indefra er mindre dramatiske, end dem der læses om i nyhederne," siger Jytte Rosenmaj.

Usikkerheden i Rusland har blandt andet fået Carlsberg til at øge sikkerheden på deres operatoner i området, og andre store internationale virksomheder tager også deres forbehold.

Begrænsede konsekvenser

I foreningen Danish Farmers Abroad, er man i løbende kontakt med de omkring 10 danske landbrugsselskaber, som opererer i Rusland og Ukraine, og ifølge sekretariatsleder Johannes Hansen, er konsekvenserne af uroen indtil videre yderst begrænsede.

"Vi har været i kontakt med de af vores medlemmer, som befinder sig i området. I Ukraine arbejder et par selskaber i området ved Kiev, og her lyder meldingen, at tingene fungerer, som de hele tiden har gjort," siger han til FødevareWatch.

For de russiske aktiviteter er meldingen nogenlunde enslydende, og indtil videre går bekymringerne på den fortsatte udvikling i den økonomiske situation, hvor aktiekurserne falder og valutaen svækkes.

Johannes Hansen er enig med Jytte Rosenmaj, når det handler om de længere perspektiver i konflikten, og han regner heller ikke med, at uroen på sigt får lov at påvirke produktionen i Rusland.

"Rusland og Ukraine er meget optagede af at få gang i landbrugsproduktionen, så jeg tror ikke på, at dette kan få lov at rokke ved den kurs, der allerede er lagt," siger han.

Landbrugsjord for milliarder bliver ramt af ny regel

Konflikten i Ukraine giver danske landmænd store tab

Forretningen kører videre i Ukraine

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter