FødevareWatch

V: Tosset at indføre alpe-regel for skrå marker

Der er ingen fornuft i, at den såkaldte alpe-regel forbyder efterårspløjning på skrå marker i Danmark, mener Venstre, der godt kan forstå landmændenes frustration.

Foto: Thomas Emil Sørensen

Nye regler betyder, at danske landmænd fremover ikke må pløje deres marker om efteråret, hvis de har en hældning på mere end 12 grader. Men reglen er et fejlskud af dimensioner, mener Venstre.

”Det er jo tosset, at regeringen vil indføre en alpe-regel på den måde, som den gør her. Så landmænd lige pludselig ikke må dyrke skråninger, som man har gjort i århundrede uden problemer,” siger Vestres fødevareordfører Erling Bonnesen til FødevareWatch.

De nye danske regler er indført, fordi EU’s Revisionsret i 2011 kritiserede, at Danmark ikke havde indført tilstrækkelige regler for at forebygge erosion på markerne. Men landbruget mener, at Danmark med den nye lov overimplementerer EU-reglerne. Og den vurdering er Venstre enig i.

”Det er jo en alpe-regel og derfor mest relevant i EU-lande, hvor de har meget skrånende marker, som vi ser, når vi kommer sydpå. Og derfor er den ikke særligt relevant i Danmark,” siger Erling Bonnesen.

Få flere nyheder om fødevarer - få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Reglerne berører marker med et areal på omkring 15.000 hektar, og landmændene får ingen kompensation for eventuelle tab. Derfor håber Venstre, at regeringen vil genoverveje reglen.

”Vi beder om, at man ser med praktisk fornuft på den her regel, så vi får den tilpasset de danske forhold,” siger Erling Bonnesen.

Og noget tyder på, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) er lydhør over for kritikken.

"Der er ikke nogen fast EU-skabelon for, hvordan reglerne mod erosion skal være. Nu tager vi en snak med landbruget og forskerne for at se, om der kan findes andre løsninger," siger Dan Jørgensen til Jyllands-Posten.

Landbrugsjord for milliarder bliver ramt af ny regel 

Amatøragtigt og katastrofalt: Venstre langer hårdt ud efter Dan Jørgensen

Minister til fiskerne: Klap lige hesten 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier