FødevareWatch

Grieg Seafood i udfordrende kvartal – bremser nye investeringer

Den varslede skattestramning for fiskeopdræt i Norge præger kvartalsberetningerne - også hos lakseselskabet Grieg Seafood, der har haft flere udfodringer.

Foto: PR

Både på den biologiske front og politisk har den norske laksevirksomhed Grieg Seafood haft noget at se til i tredje kvartal.

Selskabet har netop offentliggjort tallene for kvartalet, der kommer i strømmen af regnskaber fra de største norske lakseaktører. Mens andre har haft hænderne over hovedet er der mere jævn tilfredshed hos Grieg Seafood, hvor driftsresultatet (ebit) er landet på 145 mio. norske kr. mod 149 mio. norske kr. i perioden sidste år.

Selskabet meddeler, at man har haft biologiske udfordringer på sine laksefarme i canadiske British Columbia med algeopblomstring, hvilket har øget omkostningerne. I flere norske opdræt er der fundet lakselus på fiskene, hvilket har været med til at påvirke kvartalet.

”Mens markedet og efterspørgslen efter laks var stærk for sæsonen, har tredje kvartal været noget udfordrende. Vores opdrætsdrift var påvirket af ugunstige vækstforhold og havlusepres i Rogaland og Finnmark samt algeopblomstring i British Columbia (Canada, red.),” udtaler topchef Andreas Kvame, der ser udfordringerne som et forbigående problem;

”Fremadrettet forventer Grieg Seafood et fortsat stærkt laksemarked, hvor vi vil fortsætte optimering af produktionen med fokus på fiskesundhed og -velfærd.”

Grieg Seafood har i perioden slagtet knap 23.000 ton laks og forventer at ramme 81.000 ton for hele året - mens målsætningen er at ramme 87.000 ton næste år.

Netop de fremadrettede muligheder giver panderynker i selskabets ledelse i kølvandet på den norske regerings forslag om øget beskatning af sektoren, hvilket får Grieg Seafood til at stoppe op.

”Den politiske risiko i Norge steg markant som følge af den norske regerings forslag om at indføre en ressourceskat med en effektiv skattesats på 40 pct. på opdrættede laks. Grieg Seafood har tidligere identificeret store investeringsmuligheder i vores kystsamfund i Norge med henblik på at fremme bæredygtig vækst, men forslaget i sin nuværende form vil reducere den nødvendige kapital til disse investeringer betydeligt. Derfor sættes alle nye investeringer, der påvirkes af skatten, i bero,” udtaler Andreas Kvame.

Norsk finansminister åbner op for justering af lakseskat

Stor andel af norske laksemilliarder ryger til udlandet

Grieg Seafood afliver en million fisk

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier