FødevareWatch

Stor andel af norske laksemilliarder ryger til udlandet

Ny udregning viser, at der hvert år bliver sendt 3 mia. norske laksekroner ud af landet i form af udbytte til udenlandske ejere. Regeringsparti bruger det som argument for øget beskatning af fiskeopdræt.

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix.

Ny udregning foretaget af det norske Senterpartiet, der er en del af regeringen i landet, viser, at næsten 3 mia. norske laksekroner hvert år bliver sendt til udenlandet i form af udbytte til udenlandske ejere.

Ifølge E24 blev der sidste år hentet i alt 2,78 mia. norske kr. i udbytte til udlandet, og det understreger ifølge Senterpartiet behovet for den grundrenteskat på 40 pct., som den norske regering for nyligt har foreslået.

”Det er vigtigt, at en større andel af de store værdier, der skabes i norske fjorde og langs den norske kyst, bliver i Norge i stedet for at blive sendt ud af landet til multinationale selskaber og udenlandske investorer,” siger Senterpartiers næstformand, Ola Borten Moe, ifølge avisen.

Opgørelsen viser, at 48 pct. af aktierne i de fem største laksevirksomheder Mowi, Salmar, Lerøy, Cermaq og Grieg er ejet af udenlandske ejere. Norway Royal Salmon har 43 pct. udenlandsk ejerskab.

Regeringen i Norge foreslog for nyligt indførelsen af en såkaldt grundrente skat målrettet landets fiskeopdræt.

Helt konkret foreslår regeringen at pålægge opdrætsanlæg på 4000-5000 ton laks, ørred eller regnbueørred en skat på 40 pct., således staten får større andel i indtægterne fra den boomende industri.

Skatteforslaget forventes at kunne indbringe staten op mod 3,8 mia. norske kr. i 2023, svarende til 2,7 mia. kr.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier