FødevareWatch

Skattestramning får Seafood Danmark-ejer til at droppe stor investering

Norske Lerøy dropper trecifret millioninvestering som følge af regeringens planer om en skattestramning målrettet opdrætsselskaberne. Også Mowi sløjfer investering og kommer med opfordring til regeringen.

Foto: Torben Salomonsen

Det er ikke mere end en måned siden, at det norske opdrætsselskab Lerøy, der ejer Seafood Danmark, løftede sløret for en 420 mio. norske kroner dyr investering i form af en ny filetfabrik i Nord-Troms.

Men allerede nu sakser opdrætsselskabet planen, skriver Dagens Næringsliv - det, på grund af den norske regerings varslede grundrenteskat, der er særligt målrettet opdrætsselskaberne.

Skattepakken indebærer blandt andet, at opdrætsanlæg på 4000-5000 laks, ørred eller regnbueørred pålægges en skat på 40 pct., en såkaldt grundrenteskat, der vil give staten mulighed for at få større andel i indtægterne fra den boomende, norske industri.

Afgiften, der endnu ikke er blevet stemt igennem det norske Storting, forventes at give sammenlagt 33 mia. norske kroner til landets statskasse årligt.

Lerøy er ikke ene om at sløjfe investeringer.

I en børsmelding lyder det fra verdens største lakseproducent Mowi, at man har besluttet at annullere et licenskøb, der ville give Mowi adgang til at producere den maksimalt tilladte biomasse.

Videre i børsmeldingen lyder en slet skjult besked til regeringen fra Mowi:

”Mowi råder respektfuldt regeringen til at genoverveje sit ressourcebeskatningsforslag. Akvakulturindustrien har stor betydning for Norges fremtid, og det er i landets bedste interesse at se den vokse, men dette forslag vil alvorligt skade evnen og viljen til at foretage investeringer,” lyder det.

Mulige skattestramninger ryster Bakkafrost

Norske lakseaktier kølhalet efter forslag om ekstraafgift

Norsk lakseopdræt i chok oven på ny afgift

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier