Seafood Danmark holder døren åben for opkøb

Norsk ejer har udstukket ambitiøs vækstkurs for hele koncernen, der samtidig skal strømlines mere, og det danske milliardselskab skal med på farten. Målsætningen er at vokse med både organisk vækst og opkøb som en del af planen, fortæller bestyrelsesformand.
Foto: Torben Salomonsen
Foto: Torben Salomonsen

Vækstambitionerne har gennem en lang årrække været normalen i den norske fiskekoncern Lerøy Seafood Group, der har rødder tilbage til 1899. For nylig præsenterede koncernledelsen visionerne for at fordoble omsætningen til omkring 36 mia. kr. inden 2030 - og de danske forretninger under navnet Seafood Danmark, der har fået tilføjet Lerøy i navnet for nylig, skal i den grad vokse med.

Fiskekoncernen, der adskiller sig fra de største norske lakseselskaber ved også at have en stor fangst- og forarbejdningsforretning, satser benhårdt på at udbygge hele værdikæden for fiskene med opskæring og forædling for at blive en endnu større aktør ude på markederne.

Herhjemme har Lerøy Seafood Danmark haft en omsætning på 1,31 mia. kr. i 2021 - og står bag datterselskaber som Thorfisk, Scan Fish, Brdr. Schlie’s Fiskeeksport, Johnsen Fisk Engros og P. Taabbel & Co - der er samlet gennem en række opkøb gennem årene.

Til koncernens kapitalmarkedsdag på øen Hitra ud for Trondhjem for nylig, stak salgs- og distributionsdirektør Ivar Wulff, der ligeledes er bestyrelsesformand for Seafood Danmark, linjerne ud for en fremtidig Lerøy-koncern, hvor tingene ude på de enkelte markeder skal have mere ens retning.

”Vi er gennem tiden vokset meget via opkøb og opdyrkning af forskellige områder og det tager bare tid at få alt op på samme niveau. Mange af vores selskaber har været autonome i deres drift og gjort det godt, men nu er vi på vej til at centralisere mere, fordi vi gerne vil systematisere driften mere,” sagde Ivar Wulff i forbindelse med kapitalsmarkedsdagen.

Danske vækstplaner

Han peger på, at Lerøy Sefood Group har som ambition at få meget mere ud af fiskene end i dag, hvor forarbejdningen af egne opdrætslaks og vildtfangede hvidfisk samt skaldyr skal fylde mere fremover. Derfor skal koncernen også hente flere synergier ud af at være til stede med selskaber og produktionsanlæg i en række europæiske lande - som i Danmark.

”Vi skal have flere fisk ind i vores værdikæde og vi skal fremover have meget mere forarbejdning af egne fisk og for andre. Markederne er meget forskellige, men vi kan hente mere ved at forarbejde fiskene bedst muligt og transportere den ud til kunderne,” sagde Ivar Wulff.

Han peger på, at Danmark spiller en stor rolle i koncernens planer om at udnytte sin position og hive flere synergier ud af forretningen med at have omkring 70 fiskearter på paletten og sælge seafood på 80 markeder.

Foto: Emil Ryge Christoffersen/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Ryge Christoffersen/Ritzau Scanpix

Sammen med adm. direktør Morten Nielsen fra Seafood Danmark peger de to også den strategiske retning ud for det danske selskab til at passe ind i Lerøy Seafood Group overordnet.

”Vi skal vækste organisk samtidig med vi kigger på integration (opkøb, red.), men potentielle opkøb skal passe ind i organisationen i Danmark og skal kunne tilføre synergier. Samtidigt ser vi stort potentiale i at trække synergier ud af Lerøys Seafoods Group værdikæde. Her spiller Danmark en naturlig rolle i samarbejde med andre nedstrøms aktiviteter i koncernen,” fortæller Morten Nielsen fra Seafood Danmark.

Ikke på land

I spidsen for koncernledelsen har Lerøy Seafood Groups adm. direktør Henning Beltestad understreget retningen for selskabet, der på mindre end to årtier er vokset fra et mere klassisk, salgsorienteret fiskeselskab til at være en af Norges største lakseproducenter også.

Opdrætsdelen af koncernen har som målsætning at vokse til 205.000 ton opdrættet fisk i 2025 mod omkring 186.000 ton på 100 norske farme i dag. Topchefen meldte på kapitalmarkedsdagen, at det var vigtigt at holde gang i vækstambitionerne over hele koncernen, fordi det gav energi til at blive endnu bedre og udvikle Lerøys fangarme ud i verden, hvor i første omgang Storbritannien og sidenhen USA kan blive de næste store markeder på verdenskortet.

Foto: Torben Salomonsen
Foto: Torben Salomonsen

”Vi er et vækstselskab og vi skal blive ved med at være et vækstselskab,” lød det således fra Henning Beltestad om den strategiske retning for Lerøy-koncernen. Ved den lejlighed understregede koncernledelsen, at selv om det er svært at finde nye opdrætslokationer langs de norske kyster, så kan målsætningerne opnåes gennem de nuværende lokationer - og at hverken offshore og slet ikke landbaserede opdrætsanlæg er aktuelt lige nu.

Sidenhen er hele den norske lakseindustri blevet rystet gevaldigt af den norske regerings udspil om at beskatte lakseproduktionen væsentligt hårdere, hvilket har været genstand for megen opmærksomhed, fordi det sætter pres på indtjeningerne i den del af fiskeindustrien. Flere af de største lakseaktører - herunder Lerøy - har bremset investeringer i udvidelser og luftet kritik af de norske skatteplaner.

Norsk regering foreslår øget beskatning af fiskeopdræt

Seafood Danmark-ejer hæver barren for fremtidens vækst

Mulige skattestramninger ryster Bakkafrost

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også