Fiskeselskaber har fået styr på råvarerne – nu er de klar til angreb

Indviklede fiskeriforhandlinger, brexit og pandemien har længe stået på lystavlen hos mange fiskeselskaber. Tvivl om råvareforsyningerne er afløst af mere stabilitet for nordjyske Sæby Fiske-Industri og Werner Larsson, der begge gerne vil i offensiven.
Foto: Tine Harden/Ritzau Scanpix
Foto: Tine Harden/Ritzau Scanpix

Fra høj bølgegang til smult vande. Den massive tvivl om leverancer af afgørende mængder makrel og sild til danske fiskeselskabers produktion har fyldt meget i forbindelse med brexit-afgørelsen og siden i fiskeriforhandlingerne mellem EU, Storbritannien og Norge.

For makrelkæmpen Sæby Fiske-Industri og Werner Larsson fra Skagen med sild og makrel på menuen er usikkerhed nu vekslet til ro, og det giver mulighed for at koncentrere sig om at kunne angribe markederne, når tingene åbner igen.

Hos Werner Larsson står sildesæsonen for døren i juni, hvor der skal produceres hollandske sildespecialiteter i stride strømme. Og her glæder man sig over, at råvaresituationen ikke længere hænger faretruende over hovedet.

"På kort sigt er vi gledet relativt smertefrit forbi de store udfordringer, forudsat at der er de samme fiskemønstre og vores danske og svenske leverandører kan fange vores største produkt, maatjessild, de samme steder i britisk farvand. Men i norske farvande er det pludselig en lidt anden situation," siger adm. direktør Mads Larsson i den hollandsk-ejede selskab med omkring 100 ansatte i Skagen.

Werner Larsson producerer ud over sildespecialiteterne også den tyske makreldelikatesse steckerlfisch, hvor forsyningerne også er sikret.

"For makrel er råvaresiden ikke en udfordring, men det er mere afsætningen til de mange folkefester i Sydtyskland, hvor der til oktoberfest bliver spist voldsomme mængder makrel. Så vi håber snart man åbner op for tingene igen," siger Mads Larsson fra fiskeselskabet, der i 2019/20 havde en bruttofortjeneste på 10,9 mio. kr.

Gav stor usikkerhed

Som landets store producent af dåsemakrel har Sæby Fiske-Industri også haft særdeles bange anelser gennem det seneste halve år og mere, fordi man er afhængig af at kunne få leveret denne ene fiskeart.

"Hele seancen med brexit var uoverskuelig for os som alle andre, og det kunne have ramt os med dobbelt effekt både på råvarer og i forhold til markedsforhold i Storbritannien," siger Claus Christensen, adm. direktør i Sæby Fiske-Industri, der sidste år omsatte for 498,1 mio. kr.

Han peger på, at tingene har løst sig godt for selskabet, da råvareforsyningen fra danske fiskere og fra britiske fiskere er på plads uden store toldbarrierer - og at man også har undgået den frygtede store told på færdige konservesprodukter til det britiske marked.

Men direktøren erkender, at der har været pres på, idet man forhandler kontrakter på plads i forbindelse med højsæsonen - og at der derfor ikke skal være for meget slinger i valsen.

"Vi tegner kontrakter for et år af gangen i forbindelse med, at der er hovedsæson i oktober-november, og i den periode skal vi sikre hele årets leverancer, hvilket tilsvarer kontrakter med salget til detail," siger Claus Christensen.

Han understreger, at fokus det seneste års tid har været at holde godt fast i kunderne, da det har været svært at hive nye i land. Fremadrettet skal selskabet på vækstjagt hos nye kunder på kernemarkederne i Europa, men øjner også store salgsmuligheder for konservesmakrel med alle mulige smagsvarianter i Asien.

Klar til angreb i Skagen

Werner Larsson er også i fuld gang med at klargøre skytset, så man kan få langet fisk ud til primært de hollandske og tyske kunder

"Sidste år frigjorde vi en del kunder for kontrakterne, nedskrev på lageret og åd tabet for kunderne. Det har givet os stor kredit i markedet, at vi gjorde på den måde og har medført, at vi har fået mange ordrer siden, selv om ingen har turdet tegne de sædvanlige kontrakter i slutningen af året. Vi står ikke med hænderne over hovedet, men vi ligger på budget i år," siger Mads Larsson.

Makrelhunger smitter af på bundlinjen i Sæby Fiske-Industri  Speget slutspil om brexit giver hovedbrud i Skagen

Hollandsk sildeappetit holder fiskefabrik på tæerne i Skagen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter