Jagten på flere muslinger afhænger af national havplan

Landets største muslingeselskab råber på flere skaldyr, men beslutningerne om flere opdræt og øget fiskeri er en del af et større havpolitisk spil. National havplan skal sætte retning for muslingeproduktionen.
Foto: Per Folkver / Ritzau Scanpix
Foto: Per Folkver / Ritzau Scanpix

(Opdateret sidste afsnit)

Masser af afsætning på muslinger, men for få af dem herhjemme. I forbindelse med årsregnskabet fra Danmarks største skaldyrsvirksomhed, Vilsund Blue, forleden sendte selskabets direktør Søren Tjørnelund Mattesen en efterlysning efter flere råvarer.

Han har gennem en rum tid forsøgt at råbe politikerne op om udfordringen og virksomheden har peget forskellige løsninger ud, men både fiskeri af vilde muslinger, kunstige kulturbanker og opdrætsanlæg er storpolitiske emner med store miljøhensyn.

"Der er flere muligheder derude. Fiskeri i Storebælt er oplagt og det er man i gang med at undersøge og der skal lovgivning på plads. Kulturbanker vil for alvor hjælpe råvareforsyningen på sigt og her er der mange ansøgninger i høring nu," siger Søren Tjørnelund Mattesen med henvisning til en igangværende proces i Fiskeristyrelsen.

Vilsund Blue-direktøren peger desuden på at få ændret lovgivningen med at adskille fangst af hjertemuslinger og blåmuslinger, hvor sidstnævnte ofte er bifangst. Han blev i efteråret nødsaget til at afskedige 15 ansatte på konservesproduktionen, fordi der mangler skaldyr.

Havplanen skal sætte retning

Uansat hvor man kigger hen på muslingefronten, kommer retningen for fremtidens produktion til at afhænge af Danmarks første havplan, der er i proces netop nu.

Havplanen skal danne grundlaget for alle former for anvendelse af Danmarks havområde fra skibstrafik, energi og ligeledes akvakultur som muslingeopdræt og -fiskeri. Havplanen forventes at gå i høring her i første kvartal af 2021, lyder meldingen fra Søfartsstyrelsen, der koordinerer arbejdet.

Høje forventninger til havplan

Hos brancheorganisationen Dansk Akvakultur ser man frem til at få de overordnede rammer på plads - og er fortaler for at man fra national hold peger områder ud til eksempelvis muslingeopdræt.

"Vi synes der er et behov for at få udpeget områder til de forskellige typer muslingeopdræt. Der er en lang tradition for at udnytte landarealer i Danmark – det gælder bare ikke på havet. Derfor er zoneplanlægning en god ide, hvor man kan få udpeget de særligt egnede områder og inddrage alle interessenter," siger direktør Brian Thomsen, der fredag mødtes med miljøminister Lea Wermelin (S) for at sætte fokus på hele akvakulturområdet. Organisationen her netop lanceret sin egen branchestrategi, hvor dette indgår som element.

Limfjorden er epicenter for den største del af muslingeopdrættet på liner eller smartfarms, hvor skaldyrene gror på net under plastikrør i vandet. Her planlægges der ligeledes en række kunstige kulturbanker. Skive Kommune har flest anlæg og her er der også flest ansøgninger i proces lige nu, hvilket har skabt masser af lokal debat.

Kulturbanker skal gentænkes

Brian Thomsen peger på, at der er et behov for at kigge på mangler og svagheder ved kulturbankerne med kunstige muslingebanker for at optimere denne produktionsform.

”Det kunne være gavnlig at samle de forskellig aktører og optimere det mere. Det handler både om størrelse og placering af kulturbankerne, men også hvordan skal man høste dem – derfor synes vi at tiden er kommet til et kasseeftersyn på dette område," siger Brian Thomsen.

Brancheforeningen ønsker ligeledes at holde fokus på muslinger effektivitet som marine virkemiddel til at forbedre havmiljøet, selv om miljøministeren har udtrykt bekymring og der er søsat faglige projekter til at belyse effekterne.

Debat om miljøgevinst

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere stillet spørgsmålstegn ved muslingernes bidrag til at rense havmiljøet for kvælstof, når man placerer mange af dem til produktion, da de kan bidrage til iltsvind og lokal forurening.

Dette modstrides i en netop offentliggjort rapport fra Københavns Universitet, hvor man har undersøgt miljøeffekterne af selskabet Blå Biomasses muslingeanlæg i Venøsund, og peger på positive effekter på de rette lokationer.

"Miljøpakkens resultater viser samlet, at muslingeopdrætsanlæg ved en gunstig geografisk placering kan bidrage positivt til områdets miljø og dyreliv. Det må derfor konkluderes, at produktion af blåmuslinger på industriskala i et område som Venøsund kan være både bæredygtigt og bidrage positivt til områdets miljø og dyreliv," skrives der i konklusionen.

Muslingeselskab jagter flere råvarer efter millionunderskud Salget af mærkede fisk er vokset med 43 procent i supermarkederne Danskere køber gerne lokale fødevarer i krisen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter