FødevareWatch

EU-forslag sender 1,7 milliarder til danske fiskere og brexit-ramte

Irland står til at få mest fra EU-pulje efter brexit. Fem af de 27 EU-lande står til at få mere end Danmark.

Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP/Ritzau Scanpix

Danmark står ifølge et forslag fra EU-Kommissionen til at få 1,74 mia. kr. i år fra en særlig EU-pulje, der skal hjælpe medlemslandene med at afbøde omkostningerne ved brexit. Yderligere penge fordeles senere.

I Danmark er det særligt fiskerne, der bliver ramt af, at Storbritannien har forladt EU, da de fremover får ringere adgang til at fange fisk i britisk farvand.

Der er tale om et forslag fra EU-Kommissionen, som blev præsenteret for EU-landene onsdag.

De skal nu drøfte og forhandle om fordelingen af brexit-puljen, der blev aftalt i 2020 som del af langtidsbudgettet for 2021-27.

Forslaget fra EU-Kommissionen, der vil give Danmark 1,74 mia. kr. (i 2018-priser), svarende til 233,3 mio. euro, dækker de penge, som gives fra puljen i år. Det er i alt 4 mia. euro.

Resten af puljen, der på i alt 5 mia. euro, skal udbetales senere.

Omkring 1,1 mia. kr. af det beløb, som Danmark står til at få, er tænkt som kompensation til fiskeriet. Resten er kompensation for tab i handlen med varer og tjenesteydelser.

Forslaget til fordeling af penge fra brexit-puljen forsøger at tage højde for, hvem der er og bliver hårdest ramt af briternes skilsmisse med EU.

Fordelingen er baseret på en række forskellige faktorer. En af dem er værdien af de fisk, som EU-fiskere fanger i britisk farvand.

Den tager også højde for landenes handel, bruttonationalprodukt (bnp) og indbyggertal.

Irland med en direkte landegrænse til Storbritannien forventes at være det EU-land, der mærker de værste følger. Irerne står også til at få flest penge fra puljen: 991,2 mio. euro, eller 7,4 mia. kr.

Dernæst er det Holland og Tyskland, som står til at modtage flest EU-penge fra den særlige pulje i 2021.

Fem lande - Irland, Holland, Tyskland, Frankrig og Belgien - står til at modtage mere end Danmark i år.

EU-parlamentariker Niels Fuglsang (S) har i denne uge skrevet et brev til EU-Kommissionen, blandt andet med en appel til at EU ikke glemmer fiskerne, når brexit-puljen er brugt op.

"Brexit er et nederlag for mange af de fiskere, der har fisket i britisk farvand i flere årtier. Derfor er det godt, at EU-Kommissionen har været hurtigt ude og prioritere fiskeriet. Brexit-reserven er et plaster på såret nu og her. Men fiskeriet bliver jo ikke mindre vigtigt, efter at brexit-reserven er opbrugt. Så jeg mener også, at EU bør kunne gøre mere for at sikre fiskerne i de fremtidige budgetter," siger han om forslaget.

"Det er rart at komme til havs og udføre et håndgribeligt arbejde" Sag mod storfisker udsættes Brexit kan koste 4000 job i dansk fiskeri EU's chefer har underskrevet historisk handelsaftale 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier