Danske fiskere: Kvoteforslag rammer os unødvendigt hårdt

EU-Kommissionen foreslår EU’s fiskeriministre at reducere kvoterne inden for torsk, sild, brisling, rødspætte og laks i 2020. Forslaget vil slå grundlaget for mange fiskere i stykker, mener Danmarks Fiskeriforening.
Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix

EU's fiskeriministre bør reducere kvoterne for torsk, sild, brisling, rødspætte og laks i 2020.

Sådan lød det bl.a. i EU-kommissionens anbefaling til fiskerikvoter for Østersøen 2020 fredag. Og det er Danmarks Fiskeriforening ikke begejstret for.

Forslaget er et "unødvendigt hårdt slag for mange danske fiskere," og vil slå grundlaget for mange fiskere i stykker, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

"Yo-yo-kvoter"

Især Kommissionens forslag vedrørende torsk i den vestlige del af Østersøen frustrerer Dansk Fiskeriforening. Ifølge foreningen, går Kommissionen længere end den biologiske rådgivning.

"I år fik vi en stigning i kvoten på 70 pct., og nu foreslås det, at kvoten skal reduceres med 68 pct. Det er ikke til at leve med disse yo-yo-kvoter, som hverken kommer fiskerne eller torskebestanden til gode," mener næstformanden i Danmarks Fiskeriforening, Kim Kær Hansen.

Lukkeperiode på tre måneder

Kommissionen foreslår videre en lukkeperiode for torskefiskeriet i årets tre første måneder, hvilket Dansk Fiskeriforening stiller sig uforstående overfor. Ifølge foreningen vil forslaget ikke have en effekt på bestandens udvikling.

"Vi forstår ikke Kommissionens forslag. Det giver ikke mening, at fiskeriet skal lukkes i nogle af de vigtigste måneder for fiskerne," udtaler Kim Kær Hansen i meddelelsen.

I stedet anbefaler Dansk Fiskeriforening, at EU dropper lukkeperioden.

"Torsken i den vestlige Østersø har det godt – faktisk bedre end de har haft det de sidste ti år. Det er ikke rimeligt at indføre en sådan begrænsning uden et sagligt grundlag. Man kan godt undre sig over, hvorvidt der i EU-Kommissionen er tænkt over de vidtrækkende negative konsekvenser for fiskeriet, som forslaget har," siger Kim Kær Hansen.

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, supplerer:

"I lyset af den biologiske rådgivning er Kommissionens forslag for visse arter ikke overraskende. Men for torsk og sild i den vestlige del af Østersøen har Kommissionen sat den forkerte kurs og er gået længere end biologisk nødvendigt," lyder det fra formanden.

Kommissionens forslag skal forhandles på plads mellem EU-landenes fiskeriministre. En vedtagelse af fiskerikvoterne for Østersøen forventes at ske på det planlagte møde for EU’s fiskeriministre på møde i Luxemburg 14.-15. oktober.

Kystfiskere i nødråb: "Det her bliver vores død, hvis det ikke bliver stoppet"

Fiskeimportør forfalskede datomærkning på stort parti laks

Fiskere i opråb efter EU's stop for torskefangst: Det er en overreaktion og en katastrofe

Fiskere spår milliontab efter EU-stop for torskefiskeri 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter