48 danske landmænd har i løbet af de sidste fem år har lagt produktionen om til at opdrætte svin uden at bruge antibiotika - også kaldet OUA-svin. Lige nu står mellem 20 og 30 landmænd på venteliste til også at begynde at levere OUA-kød, viser en ny opgørelse fra Danish Crown.
Det skriver DR Syd.
Kødet er ikke sundere end det almindelige konventionelle svinekød, da intet dansk svinekød må indeholde rester af antibiotika, forklarer professor og overlæge i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos.
Alligevel mener han, at vi som forbrugere bør købe svinekød, der er opdrættet uden antibiotika.
"Dermed bidrager vi nemlig til at reducere antibiotikaforbruget ude i besætningerne, så vi får færre resistente bakterier, som smitter mennesker," siger han til DR Syd.
I dag bliver 6.000-8.000 OUA-svin slagtet hos Danish Crown hver uge. Det er dobbelt så mange, som antallet af slagtede økologiske svin.
OUA-svinene udgør mellem to og tre procent af alle slagtesvin hos Danish Crown, oplyser slagteriet.
Men selvom udviklingen er positiv, skal branchen sætte sig mere ambitiøse mål, mener professor Hans Jørn Kolmos.
"I det store regnskab påvirker det næppe udbredelsen af resistente bakterier i svineproduktionen. Men hvis 50 pct. af alle vores dyr bliver produceret uden antibiotika, begynder det at batte noget.
"Danish Crown har et mål om at slagte 10.000 svin opdrættet uden antibiotika om ugen i 2020 - hvilket svarer til fire pct. af det samlede antal slagtesvin," fortæller underdirektør i salgsafdelingen Søren Tinggard.
Men han kan godt forestille sig en fremtid, hvor størstedelen af dansk svinekød er opdrættet uden antibiotika.
"Det kan vi ikke afvise. Det er en spændende tanke, og det er en vej, vi overvejer, om vi skal forfølge," siger han til DR Syd.
Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR Syd
Thise kører uden 2050-plan: "Så godt kan vi altså ikke tænke herovre"
Dansk HKScan-chef efter stort milliontab: "Profitabilitet er vores eneste mål"
Rådgivningsselskaber: 400 regnskaber viser svineproducenterne led i 2018