Ny rapport viser stort svigt af syge grise

11 svinebesætninger blev politianmeldt af Fødevarestyrelsen i 2018. Mere omfattende kontrol venter i 2019.
Foto: Ritzau/scanpix/Polfoto/Arkiv
Foto: Ritzau/scanpix/Polfoto/Arkiv
Ritzau

For mange landmænd er for dårlige til at behandle deres syge grise, som venter for lang tid på at blive behandlet eller aflivet.

Det mener Fødevarestyrelsen, efter at en omfattende stikprøvekontrol fra 2018 viser, at 32 pct. af de svineproducenter, som blev kontrolleret, ikke levede op til reglerne om dyrevelfærd og medicinering.

11 besætninger blev politianmeldt og 127 blev givet indskærpelser. Én besætning fik en bøde.

"Når svinene i stalden bliver syge, så skal der tages hånd om dem, så de enten får den rigtige behandling eller aflives. Så simpelt er det," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Christian Strøyer.

De fleste sanktioner og indskærpelser blev givet for, at de syge eller tilskadekomne dyr ikke fik passende behandling hurtigt nok.

Desuden var flere af landmændene for langsomme til at aflive de grise, der skulle aflives. Fødevarestyrelsen kontrollerede i alt 401 svinebesætninger.

Chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse Birgitte Iversen Damm kalder rapporten "dybt nedslående".

"Når der er overtrædelser i hver tredje besætning, så er det tydeligvis ikke få brodne kar, der ikke kan finde ud af at tage hånd om deres dyr, men en meget udbredt problematik med store konsekvenser for dyrene," siger hun.

"Der er meget lang vej til den fantastiske dyrevelfærd for danske grise, som vi så ofte hører svinebranchen bryste sig af."

Christian Fink Hansen, der er sektordirektør for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer, siger, at man allerede gør meget for at sikre sig, at alle landmænd overholder loven.

"Vi har et højt niveau af dyrevelfærd og tilhørende kontrol. I vores egen kontrol kunne vi også se, at udviklingen ikke gik, som forventet. Netop derfor har svineproducenterne i efteråret vedtaget en ny strategi, der sætter fokus på øget dyrevelfærd," udtaler han og fortsætter:

"Der er tale om sanktioner hos 0,26 procent af de kontrollerede grise. Men én gris er en for meget, og det her er langt fra godt nok. Konklusionen er, at det skal blive bedre, og det er vores ansvar."

Den årlige dyrevelfærdsrapport fra styrelsen, som senest udkom i 2018, viste omfattende problemer hos de danske svineproducenter. Dengang forsikrede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), at der i 2019 vil komme flere kontroller.

Også rapporter fra 2016 og 2017 viser ifølge Fødevarestyrelsen, at der er behov for, at landmændene gør mere for at sikre god dyrevelfærd for deres syge dyr.

Styrelsen bekræfter i sin pressemeddelelse tirsdag, at kontrollen i 2019 vil blive styrket.

Danish Crown: Vi kommer til at arbejde voldsomt meget med robotter

Tican fusionerer to selskaber og sletter tocifret millionunderskud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter