Svinepest i Belgien ryster danske svinelandmænd: 'Det er frygteligt'

Svineproducenter i Danmark er dybt bekymrede over fundet af afrikansk svinepest i Belgien, skriver DR Syd.
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
AF DR SYD

Den afrikanske svinepest er rykket tættere på Danmark. Torsdag blev to tilfælde af den frygtede svinesygdom konstateret nær byen Étalle i det sydøstlige Belgien.

Det ryster Simon Høj, der svineproducent i Varde og bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter.

Det skriver DR Syd.

"Det er en frygtelig nyhed. Det er en meget skræmmende sygdom for europæisk svineproduktion og hele verdens svineproduktion. Det er tankevækkende, at det er flyttet så langt," siger han til DR Syd.

Simon Højs bedrift eksporterer hvert år 95.000 smågrise. Derfor vil det ramme hårdt, hvis svinepesten også kommer til Danmark.

"Nu er det både i Øst- og Vesteuropa. Hvis det kommer til Tyskland, får det store konsekvenser for os i og med, at vi eksporterer alle vores grise ned gennem Tyskland og til Tyskland," siger han.

Derfor opfordrer Simon Høj regeringen til, at planerne om et vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland bliver sat i værk hurtigst muligt:

"Vi synes, at regeringen skulle sætte det hegn op nede ved grænsen i en fart og tjekke alle rastepladser for, om der er skiltning, og at affaldshåndteringen er i orden, så vi reducerer muligheden for, at svinene smittes i Danmark," siger han til DR Syd.

Samme melding kommer fra Landbrug og Fødevarer, der frygter, at et udbrud af sygdommen i Danmark vil koste milliarder i tabte eksportindtægter.

Når afrikansk svinepest springer over større afstande, er der nemlig ofte tale om, at mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra områder ramt af afrikansk svinepest, hvorefter vildsvin kan samle smitten op, hvis der efterlades madrester i naturen.

Men hos Danmarks Naturfredningsforening lyder det, at vildsvinehegnet langt fra er den bedste løsning. Det mener biolog Bo Håkonsson.

"Vi forstår simpelthen ikke, at man bliver ved med at fokusere på det vildsvinehegn. At smitten er kommet til Belgien viser nu, at det er mennesket, der er problemet. Smitten er sprunget fra Polen og ud over Tyskland til Belgien og dermed enten via madaffald eller svinetransporter.

Så det er ikke vildsvinet, der får smitten til at springe rundt på den måde. Det viser jo, at hegnet ikke er løsningen," siger han.

Denne artikel er en tophistorie fra DR Syd distribueret af Ritzau.

Frankrig reagerer prompte på belgisk fund af svinepest

Afrikansk svinepest bekræftet i Belgien

Spredning af svinepest i Europa vækker bekymring i EU

Svinepest lammer landbrug i Rumænien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også