FødevareWatch

Afrikansk svinepest bekræftet i Belgien

Efter flere tilfælde i Østeuropa er afrikansk svinepest nu også konstateret i Vesteuropa. Situationen er ekstremt alvorlig, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Danish Crown følger situationen tæt.

Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv

Belgiske myndigheder har fundet og bekræftet to tilfælde afrikansk svinepest i Belgien. Det skriver netmediet politico.eu.

Der har tidligere været tilfælde af afrikansk svinepest i Østeuropa, men hidtil er vesteuropæiske lande gået fri.

De belgiske fødevaremyndigheder skriver efter bekræftelsen af de to tilfælde, at afrikansk svinepest ikke er farlig for mennesker.

I Danmark skaber de to tilfælde i Belgien betragtelig bekymring i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

De belgiske tilfælde er fundet nær byen Étalle i det sydøstlige Belgien, nær grænsen til Luxembourg og Frankrig.

Ifølge Landbrug & Fødevarer springer afrikansk svinepest over større afstande, når mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra ramte områder. Vildsvin kan så samle smitten op i efterladte madrester i naturen.

"Det er dårligt nyt, og situationen er ekstremt alvorlig," siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør hos Landbrug & Fødevarer.

"Det er afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at få fjernet vildsvinene fra den danske natur. Og det kan kun gå for langsomt. Og så skal det vildsvinehegn op, så der kommer så få vildsvin som muligt ind i landet."

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil et udbrud i Danmark være "fatalt" for dansk eksport af svinekød.

Hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord, lyder vurderingen.

Den danske eksport af svinekød har en årlig værdi på 11 mia. kr., men tidlig fredag morgen har der endnu ikke været nogen reaktion fra eksportmarkederne på, om det kan have nogen betyning, at svinepesten har flyttet sig så markant.

FødevareWatch har været i kontakt med Danish Crown, hvor man ifølge pressechef Jens Hansen "afventer situationens udvikling og følger udviklingen tæt."

Svinepest truer megafarmes ekspansionsplaner

Svinepest rykker tæt på – truer danske megafarme

Forsiden lige nu

Kaffeparadokset er tilbage i fuldt flor

Altimens råvareprisen på kaffe har brudt det psykologiske modstandspunkt ved 1 dollar pr. pund og fortsætter nedad, vokser interessen for højkvalitetskaffe og hele livsstilen omkring god kaffe ufortrødent videre. Det såkaldte 'kaffeparadoks', som også sås i de tidlige 00'ere, er tilbage.

Nordjysk sushimand indtager København og har store planer om udlandet

Restaurantkæden Karma Sushi er vokset markant i først det jyske og senest det københavnske område siden opstarten i 2007. Den iltre og utålmodige iværksætter bag konceptet fyrede i foråret hele sin ledelse, og han står nu selv i spidsen for den kæde, som i de kommende år også skal prøves af i udlandet.

Cateringselskab udvider med kantinesatsning

Cateringselskabet Madkastellet lancerer nu en kantinesatsning med en fleksitar-profil. Til at stå i spidsen for kantinedivisionen har Madkastellet ansat Belinda Herbst fra Meyers Contract Catering.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier