Esben Lundes tiltag mod halekupering møder politisk opbakning

Den nuværende kontrol med svineproducenterne er utilstrækkelig, mener fødevareministeren, der nu vil skærpe tilsynet med halekupering. Politikere hilser tiltaget velkomment, men er skeptiske.
Arkivfoto. | Foto: POLFOTO
Arkivfoto. | Foto: POLFOTO
AF RITZAU

Fødevareminister Esben Lunde Larsen annoncerede kort før jul, at han vil styrke tilsynet med de danske svineproducenters brug af halekupering. Og det er på allerhøjeste tid, lyder det fra Dansk Folkeparti, hvor tålmodigheden med svineproducenterne er ved at være brugt op.

"Det her er sidste skud i bøssen. Hvis svinebranchen ikke retter ind nu, så vi fremover undgår systematisk halekupering, så er vi klar med sanktioner. Det er utilfredsstillende, at der ikke er sket mere efter så mange år," siger DF's dyrevelfærdsordfører, Karina Due.

Esben Lunde Larsen udtaler i en pressemeddelelse, at der er "behov for et nyt kontrolkoncept, som målrettet sætter ind over for halekupering", og at det "vil blive understøttet af særlige kontrolaktioner, som skal udføres af Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold".

Som Information beskrev i lørdagens avis, bliver 97 pct. af de danske grise i dag halekuperet, selv om det som hovedregel er ulovligt at anvende proceduren rutinemæssigt og har været det, siden et EU-direktiv trådte i kraft i 1994.

Krav om skriftlig dokumentation

En undtagelse i reglerne har betydet, at landmændene alligevel kan halekupere, hvis de har oplevet problemer med halebid og i tilstrækkelig grad har forsøgt at løse dem på andre måder. Men indtil nu har svineproducenterne blot skullet oplyse mundtligt til Fødevarestyrelsens kontrollanter, at det er sådan, det forholder sig, og så har kontrollanterne godtaget det.

Det vil Esben Lunde Larsen nu ændre.

"Der vil blive krav om skriftlig dokumentation for, at landmanden har forsøgt at forebygge halekupering," forklarer ministeren.

Kontrollanterne skal så "vurdere den skriftlige dokumentation, som landmanden fremover bliver forpligtiget til at levere," og se på, om han har gjort, som han siger. Det skriver ministeren i en mail til Information.

Tror ikke at tiltag løser problemet

Maria Gjerding, der er dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten, er umiddelbart positiv over, at der sker noget, men hun tror ikke, det er nok.

"Vi løfter os fra noget, der er ekstremt kritisabelt til et absolut minimum, og tiltaget vil ikke i sig selv løse problemet," siger hun og understreger, at der skal ske reelle forandringer ude i staldene, før det får en betydning.

Grisene bider i hinanden, hvis de føler sig stressede eller keder sig. Så i stedet for at mindske halebid ved at halekupere kan svineproducenterne også løse problemet ved for eksempel at give dyrene mere plads og halm at rode i, mener ordføreren.

"Men her er problemet, at det koster producenterne penge, så derfor har man i ufatteligt mange år set gennem fingre med det. Det er også derfor, jeg ikke har den store tiltro til, at den her minister vil lykkes med at få tallet bragt ned."

Klar til at kræve yderligere tiltag

Hos Dansk Folkeparti mener de, at det nye tiltag er den rigtige måde at håndtere problemet på.

"Det er et rimelig hårdt tiltag, som branchen nu stilles overfor, og dem, der gør det godt, får også pålagt kravet, så jeg håber, det kan skabe et pres indefra," siger Karina Due.

De Radikale er også positive over for ministerens øgede kontrol. Partiets dyrevelfærdsordfører, Andreas Steenberg, vil nu følge området og se, om tiltaget får en effekt. Ellers vil partiet kræve yderligere tiltag.

Hos SF siger Trine Torp, at det er fint, fødevareministeren anerkender problemet. Men hun savner mere viden om, hvad tiltaget konkret indebærer, før hun kan sige, om det vil få en effekt.

"Det fremgår ikke, hvad landmanden skal have gjort for, at det er tilstrækkeligt. For eksempel skriver ministeriet ikke noget om, at kontrollanterne skal have fokus på den plads, grisene har, men det håber jeg, de vil, for det vi ved af erfaring fra Sverige og Finland, at det har betydning," siger hun.

"Om det får en betydning, kommer også an på, hvilke konsekvenser det får, hvis landmanden ikke overholder loven. Der skal være nogle egentlige sanktionsmuligheder, for hvis man har en lovgivning, som er gratis at overtræde, så er den ikke meget værd."

Ingen sanktioner i dag

I dag bliver der ikke givet nogen sanktioner, når svineproducenterne halekuperer grise. Sådan har det været i de seneste tre år. Det står i kontrast til i 2004, hvor der blev givet 79 indskærpelser for, at haler "kuperes uden begrundelse".

Esben Lunde Larsen tør dog ikke sige, om den skærpede kontrol også vil føre til flere sanktioner.

"Målet er, at landmanden halekuperer langt færre grise end i dag. Hvorvidt det vil betyde flere sanktioner, kan jeg ikke sige noget om. Det vil afhænge af, hvad kontrollen finder hos landmanden. Sanktioner vil altid bero på en konkret vurdering af mange faktorer," skriver ministeren til Information.

Ønsker "markant" ændring

Han ønsker ikke at komme med en konkret ambition for, hvor meget andelen af halekuperede svin skal bringes ned på, men skriver, at det skal være "markant".

Det er den nuværende minister langt fra den første, der har haft et ønske om. En lang række ministre har gennem de seneste 20 år forsøgt at løse problemet ved at indføre dyrevelfærdsmærker og nedsætte arbejdsgrupper, der skulle se på problemstillingen.

Senest udarbejdede den forhenværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) i 2014 en handlingsplan, hvor han i samarbejde med landbruget og dyreværnsorganisationer satte et mål om at reducere andelen af halekuperede grise.

Glad for at der nu sker noget

I juni i år viste Fødevareministeriets evaluering af handlingsplanen, at "der ikke er kommet væsentligt flere grise med intakte haler". Landbrugsordfører Simon Kollerup (S) kaldte derfor ministeren i samråd i oktober, og ordføreren er nu glad for at se, at der sker noget.

"Vi har jo i Socialdemokratiet lagt pres på regeringen i den her sag. Så jeg er tilfreds med, at ministeren nu kommer med tiltag, men tålmodigheden er fortsat på prøve, og vi vil holde øje med effekten af de nye forslag," skriver Simon Kollerup til Information.

Dyrenes Beskyttelse er glad for, at der er ved at komme en offentlig erkendelse af problemet. De håber, at der kommer handling bag ministerens ord, så de gode intentioner også reelt fører til bedre forhold for grisene.

"Ministre har før sagt, at de vil mindske andelen af halekuperede grise, uden der er sket noget, så vi kan blive skuffede igen. Men jeg er optimistisk og synes, at tiltaget her ser lovende ud," siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

"Der er en risiko for, at svineproducenterne nu bare skal kvittere skriftligt for, at de har gjort et eller andet, uden det reelt har ført til bedre forhold for grisene, men vi prøver at tage det positivt og vil nu følge med i, hvordan kontrolkonceptet bliver implementeret."

(denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Svineproducenter ser intet alternativ til at kupere grisehaler 

På trods af EU-forbud bliver næsten alle danske grise halekuperet 

Esben Lunde vil have mere dyrevelfærdskød i kølediskene 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også