FødevareWatch

Falsk honning strømmer ind på det europæiske marked

Forbrugerne kan ikke altid regne med, at honning, som er eksporteret fra lande uden for EU, er rigtig honning. Stor efterspørgsel har fået nogle producenter til at skære hjørner af, hvilket kan få konsekvenser for den globale fødevareproduktion.

Foto: Colourbox

BRUXELLES

Det europæiske marked for honning har problemer med renheden. Ifølge Euractiv har stigende efterspørgsel ført til voksende import fra eksempelvis Kina, og i en del tilfælde er det ikke den type honning, forbrugerne forventer.

For hver gang European Joint Research Centre testede 10 prøver honning, var der gennemsnitligt 1,4 prøver, som viste, at der var fremmede sukkerarter i honningen. Undersøgelsen fra forskningscentret blev sat i gang, efter Europa-Parlamentet har udgivet en rapport over de mest udbredte, falske fødevarer, hvor honning lå nummer seks på listen.

Der er flere forskellige måder at forfalske honning på. Blandt andet kan der blive hældt sirup i for at øge mængden på en billig måde, eller honningen kan blive høstet for tidligt for så at blive tørret i et kunstigt miljø. Den metode sænker både produktionstid og -omkostninger.

Omtrent halvdelen af den importerede honning i Europa kommer fra Kina, der i løbet af de seneste år er blevet verdens største producent af honning. Eksporten af honning er vokset med 88 pct. fra 2000 til 2014 i Kina, mens antallet af nye bistader kun er vokset med 21 pct. For at få de tal til at gå op har flere kinesiske producenter tyet til den tidlige høst. Det har dog også været med til at presse producenter, der følger reglerne, ud af markedet, hvilket på længere sigt kan få konsekvenser for antallet af bier globalt og dermed også for den globale fødevareproduktion, skriver Euractiv.

Biavler-formand: Dansk økohonning udgør stadig kun én promille

Stor kinesisk kontrakt til dansk honningproducent

Hver femte bifamilie er død

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier