FødevareWatch

Massiv fusk med fødevarer i Europa afsløret

Uden for Danmarks grænser trives svindlen med fødevarer, viser resultaterne fra stor international aktion fra Europol. Mad for over 1,7 mia. kr. er konfiskeret.

Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Falske luksusvine, fordærvede fødevarer og forlængede holdbarhedsdatoer.

Sådan lyder nogle af de alvorlige anklager, som fødevaremyndighederne i Europa har rejst mod virksomheder både i og uden for EU. Anklagerne kommer på baggrund af en stor international aktion, rettet mod ulovlige fødevarer, som Europol og Interpol har koordineret.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Resultaterne fra aktionen, der har været i gang siden december, er netop blevet offentliggjort og har ført til konfiskation af næsten 10.000 tons potentielt sundhedsskadelige fødevarer og mere end 25 mio. liter forfalskede drikkevarer til en samlet værdi af 230 mio. euro, hvilket svarer til mere end 1,7 mia. kr.

Michael Rosenmark, leder af Fødevarerejseholdet i Danmark, er fortørnet.

"Ikke alene er svindlen et stort problem for de store og velrenommerede fødevarevirksomheder, der taber omsætning som følge af den unfair konkurrence svindlerne udsætter dem for. Flere af sagerne fra udlandet viser også, hvordan kriminelle aktører er helt ligeglade med, hvordan man skal håndtere f.eks. letfordærvelige fødevarer," siger han i meddelelsen.

I Danmark fandt Fødevarestyrelsens Rejsehold ikke eksempler på at danske virksomheder havde svindlet. Men i forbindelse med aktionen så Rejseholdet nærmere på blandt andet Ekstra Jomfru Olivenolie. Her viste prøver, at kun ganske få af de undersøgte olivenolier på hylderne hos danske grossister og detailhandelsbutikker var, hvad de gav sig ud for.

Fødevarestyrelsen vurderede, dels at der ikke var nogen sundhedsfare forbundet med de fejlmærkede fødevarer, dels at de danske virksomheder ikke med vilje havde solgt billig olivenolie som dyr Ekstra Jomfru Olivenolie.

Fødevarestyrelsen efter razzia: Ekstra olivenolie egner sig ikke som menneskeføde

Her er oliekrisen, de færreste investorer taler om

Jyske slikbutikker får sure smileyer på stribe

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier