Millionprojekt skal erstatte bøf med græshopper og orme

Med millioner fra Innovationsfonden er håbet, at Danmark bliver førende inden for produktion af insekter.
Foto: /ritzau/Katinka Hustad
Foto: /ritzau/Katinka Hustad
AF RITZAU

Hakkebøf med bløde løg skal fortrænges fra de danske spiseborde. 

I stedet skal folk i højere grad sætte melorme, græshopper og andre insekter på menuen, hvis et nyt projekt fra Teknologisk Institut får succes. 

Sammen med Innovationsfonden vil instituttet skyde 28 millioner kroner i at styrke produktionen af insekter til både foder og fødevarer, skriver Jyllands-Posten. 

Landmand Dorte Svenstrup, som producerer melorme, mener, at det er på høje tid. 

"Det går alt for langsomt, så det er fantastisk med flere midler til forskning," siger hun. 

Dorte Svenstrup har ingen problemer med at afsætte sine orme. Hun kan faktisk ikke følge med efterspørgslen ifølge avisen. 

Menneskene bliver flere og flere på kloden, og produktionen af mad har store omkostninger for miljø og klima.  Der er meget at vinde for klimaet, hvis man erstatter bøffen med melorme.  At producere et kilogram oksekød medfører 100 gange mere CO2-udledning end en tilsvarende mængde melorme.

Men det er ikke kun klimaet, som vil få det bedre, hvis man spiser insekter i stedet for oksekød. Det vurderer faglig projektleder Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut. 

Han siger til Jyllands-Posten, at insekterne indeholder vigtige aminosyrer og fedtsyrer, som kan spille samme ernæringsmæssige rolle som kylling, æg, mælk og fisk."

"Insekternes skeletdele og hud har formentlig en positiv effekt i forhold til vores immunforsvar, men det ved vi ikke endnu, siger Heckmann. 

Fremtidens mad: melorme og insekter

Fødevareministeren kaster glans over insektfarm

Is lavet på insekt-protein skal inspirere industrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også