Fødevareminister beder styrelse forklare sig om MRSA

Fødevarestyrelsen skal gøre rede for sin håndtering af den farlige MRSA-bakterie efter kritisk tv-dokumentar.
Foto: MATHIAS SVOLD/POLFOTO
Foto: MATHIAS SVOLD/POLFOTO
AF RITZAU

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder nu Fødevarestyrelsen om en redegørelse for håndteringen af MRSA-bakterien hos husdyr.

Det sker, efter at DR søndag aften sendte en kritisk dokumentar om emnet.

"Der blev i aftes sendt en dokumentar med en række påstande, der sår tvivl om Fødevarestyrelsens håndtering af indsatsen mod husdyr-MRSA siden 2008. De forhold skal nu belyses," siger Esben Lunde Larsen i en skriftlig kommentar.

Tv-dokumentaren fortalte, at professor Frank Møller Aarestrup, Fødevareinstituttet på DTU, tidligt anbefalede Fødevarestyrelsen at undersøge "avlstoppen" i danske svinebesætninger for at finde ud af, hvilke besætninger der havde smitten.

Selv om professoren gentagne gange fremførte sit synspunkt for Fødevarestyrelsen, gik anbefalingen ifølge dokumentaren ikke videre til politikerne.

Frank Møller Aarestrup mener, at en screening af avlsbesætningerne kunne have sat en stopper for udbredelsen af den såkaldte svinebakterie MRSA CC398.

Op mod 12.000 danskere er i dag smittet med denne bakterie, der i værste fald kan føre til blodforgiftning og dødsfald.

Fra 2012 til 2014 døde syv danskere af smitten.

Fødevareministeren har i forvejen inviteret partiernes ordfører til en orientering om håndteringen af MRSA tirsdag 20. september.

Det sker i forbindelse med en planlagt afrapportering på baggrund af det seneste veterinærforlig.

Sådan smitter MRSA fra svin til mennesker

MRSA CC398 er en særlig type MRSA, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker. I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-MRSA. MRSA CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.

Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af MRSA CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning. MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om MRSA CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.

I årene fra 2012 til 2014 har myndighederne registreret syv dødsfald relateret til MRSA CC398 i Danmark. I 2014 viste en stikprøveundersøgelse på 206 slagtesvinsbesætninger og 72 avls- og opformeringsgårde, at henholsdvis 63 procent og 68 procent af gårdene var MRSA positive.

Det skriver Ritzau med kildehenvisning til Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Ny pakke åbner op for mere salg direkte fra stalddøren

S kræver vished om danske kvægbønders EU-ordning

Minister: Ørreder skal beskyttes bedre

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også