USA smider mad ud for 1190 mia kr hvert år

Det amerikanske madspild overstiger hvert år en værdi på én billion kroner. Men selvom landets indbyggere erkender problemet, er de færreste villige til at gøre noget ved det, viser en ny undersøgelse.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Der er i de seneste år kommet et enormt fokus på de store mængder - ofte spiselige - fødevarer, som verden hvert år smider i skraldespanden.

Herhjemme kæmper en række organisationer og selskaber en kamp for at nedbringe det store madspild, og Danmark nævnes ofte som et foregangsland på området. Men anderledes ser det ud i USA, hvor omfanget af madspildet er gigantisk, mens indbyggernes vilje til at gøre noget ved problemet er noget mindre.

Det skriver Bloomberg.

Amerikanerne smider hvert år 130 mia. pund - eller næsten 59 mio. ton - mad ud til en samlet værdi på 160 mia. dollars, svarende til 1.190 mia. kr. Og en ny undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One, viser ifølge nyhedsbureauet, at de fleste amerikanere godt er klar over, at der er et problem.

Mere end halvdelen af de adspurgte i den landsdækkende undersøgelse svarede således ja, til at de kender til madspildsproblematikken, mens næsten 80 pct. sagde, at de føler sig skyldige, når de smider fødevarer i skraldespanden.

Men samtidig sagde 51 pct., at det ville være svært for dem at reducere madspildet i deres husstand, mens 42 pct. sagde, at de ikke havde tid til at bekymre sig om det, skriver Bloomberg.

Kobling til miljø

Ifølge madspildseksperten Dana Gunders fra det amerikanske National Resources Defense Council viser undersøgelsen, at det især er de mere velhavende amerikanere, som ikke kan ulejlige sig til at nedbringe sit madspild.

Hun udarbejdede tilbage i 2012 den første store, amerikanske rapport om madspild, men har ikke været involveret i tilblivelsen af det aktuelle studie.

Professor Brian Roe fra Ohio State University, som til gengæld har været én af hovedkræfterne bag undersøgelsen, peger også på et andet bekymrende element. Mindre end 60 pct. af de adspurgte svarede således ja til, at de forstår, at madspild skader miljøet.

"Folk har ikke helt lavet den kobling mellem madspild og den miljømæssige påvirkning fra madspild," siger Brian Roe til Bloomberg.

Uspiste fødevarer påvirker ikke blot miljøet på grund af alle de ressourcer, der er blevet brugt unødigt på produktion og distribution af varerne. Maden ender nemlig også på en losseplads et sted, hvor det udleder metangas, der sammen med CO2 er skyld i den globale opvarmning, som truer vores klode, lyder det.

USA vil halvere sit madspild

Sidste salgsdato skræmmer ikke danskerne - tværtimod

Minister lancerer millionpulje mod madspild

FN: Vi kan brødføde verden uden at ødelægge skovene

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også