Kødkonflikt forsinker verdens største frihandelsaftale

EU og USA er enige om 97 pct. af frihandelsaftalen TTIP. De resterende 3 pct. af aftalen, som hovedsageligt udgøres af landbrugsprodukter, herunder kød, er man uenige om.
Foto: Scott Applewhite/AP Photo/Polfoto
Foto: Scott Applewhite/AP Photo/Polfoto

Den omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA kaldet TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) ser ud til at blive forsinket på grund af uenighed om landbrugsprodukter. Særligt kødet kan man ikke se øje til øje på.

Assistenten til den amerikanske handelsrepræsentant Dan Mullaney fortæller til fagmediet globalmeatnews.com, at USA er gået med til at eliminere afgifter på 97 pct. af produkterne i aftalen, men at der stadig er 3 pct., som man ikke kan blive enige om. Det er hovedsageligt landbrugsprodukter og herunder kød, som udgør de resterende procenter.

De to giganter er blandt andet uenige om, hvor meget videnskab der bør indgå i kødproduktionen - kort fortalt: Hvor meget videnskab må der være i europæernes bøffer.

”USA bruger meget videnskab og teknologi i deres fødevareproduktion, fordi det gør det lettere at producere kød på en økonomisk og bæredygtig måde. Mens EU har restriktioner på det kød, der kommer fra USA, som er udviklet med stor brug af videnskabelige metoder og vil ikke slække på de krav,” siger den ansvarlige for internationalhandel for the US’s National Cattlemen’s Beef Association’s, Kent Bacus, til mediet.

Canadisk handelsaftale kan gøre gavn og skade i Danmark

Canada ophæver 19-års forbud mod dansk kød

Asiatisk frihandelsaftale kan skade danske fødevarefirmaer

Fonterra er utilfreds med ny frihandelsaftale

USA og Stillehavslande er nået til enighed om stor frihandelsaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også