Canada ophæver 19-års forbud mod dansk kød

Frygten for kogalskab fik Canada til at forbyde alt import af oksekød fra EU. Nu ophæver regeringen forbuddet, og dermed kan Danmark og 19 andre EU-lande igen sælge kød til det store land.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF SACHA SENNOV

Det skabte skræk og rædsel i 90'erne i Europa, da de første eksempler på kogalskab (BSE) blev opdaget. Frygten spredte sig også til Canada, som i 1996 lukkede for importen af kød fra drøvtyggere fra EU.

"Vi er glade for, den canadiske regerings beslutning om at genåbne Canadas marked for import af europæisk kød fra 19 EU-medlemslande. Det vil give et velkomment boost til Europas kødproducenter og eksportører, særligt fordi det kommer på et tidspunkt, hvor bønderne rundt om i EU gennemgår en hård periode,” lyder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

De 19 EU-lande, som igen får lov til at sælge kød til Canada, er Belgien, Cypern, Danmark, England, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig.

Endnu et EU-land må sende oksekød til USA

Derfor åbnes markedet igen

Reaktionen kommer efter, at Canada har foretaget flere kogalskabstests af kød fra fire forskellige EU-lande, som viste, at sygdommen ikke længere var til stede.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at EU-Kommissionen nu i tæt samarbejde med de canadiske myndigheder vil forsøge at genetablere kødhandlen mellem EU’s medlemslande og det canadiske marked.

”Åbningen af det canadiske marked sender et meget vigtigt budskab til EU’s handelspartnere rundt om i verden, om at EU-kød er sikkert, og at importen af EU-kød derfor hurtigt bør genoptages,” skriver kommissionen i meddelelsen.

Irland har bekræftet tilfælde af kogalskab

Aftaler i begge retninger

I gennem flere år har kød fra Canada den anden vej været forbudt på EU’s markeder, fordi de canadiske landmænd bruger vækstfremmere i kvægproduktionen, men igennem kommunikationen og samarbejdet mellem EU og Canada om en frihandelsaftale mellem parterne, er de også blevet enige om en aftale på det område.

EU og Canada indledte i 2009 forhandlinger om en frihandelsaftale, der blandt andet skal fjerne tolden på en række varer. Den endelige aftale forventes vedtaget inden udgangen af 2015.

Ifølge beregninger fra Udenrigsministeriet vil en omfattende frihandelsaftale mellem EU og Canada have potentiale til at løfte den samlede danske eksport til Canada med op imod 32 pct. svarende til 3 mia. kroner årligt.

Håbet knust: Landbrugskrisen fortsætter i 2016

Nordens elite-fødevarer skal ind på USA's hylder

Asiatisk frihandelsaftale kan skade danske fødevarefirmaer

Sygdomme lammer amerikansk okseeksport

Tre nye lande lukker ned for canadisk oksekød

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg