Ministre vil rydde op i EU-regler for at stoppe madspild

Æg bør have længere holdbarhed, lyder et af forslagene, som Danmark har haft med, fortæller minister
Foto: Katinka Hustad/Polfoto/Arkiv
Foto: Katinka Hustad/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Danskerne smider hvert år 700.000 tons mad ud, men det er ikke et isoleret dansk fænomen, at ressourcer på den måde går til spilde. 

Derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tirsdag været til et møde med sine kolleger fra de øvrige EU-lande for at diskutere, hvordan man kan skrue ned for madspildet.

Eller nærmere bestemt har de diskuteret, hvordan de kan ændre EU-regler, der direkte står i vejen for kampen mod madspild, fortæller han.

"Vi har brug for et opgør med regler, der forhindrer, at vi gør noget mod madspild. Det er derfor vi får løftet det i fællesskab i EU," siger Esben Lunde Larsen. 

"Madspild er et fejlbrug af ressourcer. Først planter vi, så forædler vi og så ender det med, at det bliver smidt ud. Det er synd og skam."

Han nævner holdbarheden af æg som et eksempel.

"Hvis det viser sig, at æg rent faktisk kan holde sig længere end de 28 dage, vi i dag har mærkningsregler for - at de faktisk kan holde sig i 42 dage - så er det jo helt på månen," siger ministeren.

Samtidig med mødet mellem EU's miljø- og fødevareministre, der altså blandt andet har handlet om holdbarheden på æg, mødes stats- og regeringscheferne for at diskutere den britiske folkeafstemning, hvor vælgerne stemte for at forlade EU.

I den forbindelse siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at EU skal være der, hvor EU gør en stor forskel, og at EU skal trække sig der, hvor ekstraværdien er svær at få øje på.

Esben Lunde Larsen erklærer sig enig i, at holdbarhedsdatoer på æg og madspild i det hele taget måske kunne være et af de områder, hvor EU ikke behøvede blande sig.

"Men når nu reglerne en gang er lavet, er vores opgave at få dem ændret, så de bliver tilpasset, hvordan virkeligheden skal være," siger han.

Karate og dans udviklede sig til banebrydende koncept

Detailkæden, der kæmper mod madspild, smed 119 mio måltider i skraldespanden i 2015

Nu skal madspild måles ens i hele verden

Nu styrkes kampen mod madspild over hele kloden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter