Flere og flere mennesker går over til at købe økologiske madvarer i takt med at udvalget bliver stadigt større på supermarkedernes hylder, og der er næppe nogen tvivl om at økologisk producerede fødevarer er et område, som vil blive ved med at vokse i fremtiden.
Mange forbrugere, der vælger økologiske varer, peger på et hensyn til enten miljøet eller dyrevelfærd, eller en opfattelse af, at de økologiske varer er sundere, som grunde hertil.
Men mens der er rimelig enighed om de to første punkter, så har det indtil videre været så som så med videnskabelige beviser for sidstnævnte antagelse. Nu viser en ny stor gennemgang af næsten 200 kliniske studier dog, at der kan være store sundhedsmæssige fordele ved at vælge økologisk.
Det skriver den britiske avis The Guardian.
Metastudie
Der er tale om et såkaldt metastudie, hvor en lang række forskere fra lande som Storbritannien, Norge og Danmark – for at nævne nogle få – har deltaget. Et metastudie er en undersøgelse af eksisterende studier og forskerne har altså ikke frembragt nye data.
Til gengæld har de gennemgået 196 kliniske studier af mælk og 67 studier af kød med en tættekam og kigget efter forskelle mellem økologisk og konventionelt produceret mælk og kød.
Hovedkonklusionen var, at både økologisk mælk og kød indeholdt op til 50 pct. flere af de omega-3 fedtsyrer, som er så vigtige i menneskers ernæring, skriver avisen. Samtidig opdagede man, at organisk kød havde marginalt lavere koncentrationer af to mættede fedtsyrer, der er blevet kædet sammen med en øget risiko for hjertesygdomme.
”Folk vælger økologisk mælk og kød af tre hovedgrunde: øget dyrevelfærd, den positive miljøindvikrning fra økologisk landbrug og de sundhedsmæssige fordele, man mener det har. Men vi ved ikke ret meget om den ernæringsmæssige kvalitet (fra økologiske produkter, red.). Derfor var der brug for dette studie,” siger professor Carlo Leifert fra Nafferton Ecological Farming Group på University of Newcastle, som har deltaget i studiet, til The Guardian.
Andre er kritiske
Andre forskere er dog noget kritiske overfor metaanalysen, skriver avisen.
Den økologiske mælk indeholdte ifølge analysen 40 pct. mere linolsyre end den konventionelle mælk og havde samtidig et lidt højere niveau af blandt andet jern og E-vitamin.
Men samtidig havde den konventionelt producerede mælk i gennemsnit 74 pct. mere jod og en smule mere selen end de økologiske varianter. Disse to mineraler er begge vigtige for menneskers sundhed.
”Økologiske produkter er ikke mere pakkede med ernæring på alle måder,” siger Ian Givens, der er fødevareprofessor ved University of Reading, til avisen.
Han medgiver, at den økologiske mælk har et højere indhold af Omega-3 fedtsyrer, men påpeger, at et skifte fra konventionelt mælk kun vil betyde en forøgelse på 1,5 pct. af det daglige indtag af disse stoffer.
Så stærkt er det gået for økologi de senere år
Nye tal: Børnefamilier køber mest økologi
Flere danskere vælger varer med ren samvittighed
Rekordmange landmænd omlægger til økologi
Arla tager stor bid af det tyske øko-marked
Her er de største øko-kunder