FødevareWatch

Tesco-topchef i spidsen for ambitiøst projekt mod madspild

En koalition af ledere fra regeringer, virksomheder og NGO’er lancerede torsdag en ambitiøs plan for at nedbringe verdens madspild betydeligt frem mod 2030.

Foto: Tesco/PR

De enorme mængder fødevarer, som kasseres i verden hver eneste dag, er et problem som for alvor er kommet på dagsordenen i de senere år. Men mens det hidtil nok mest har været ildsjæle med begrænsede økonomiske muskler, der har ført an i kampen, så kom der er række prominente skikkelser med om bord i denne uge.

Det skriver The Guardian.

En sammenslutning af en række ledere fra regeringer, internationale virksomheder og interesseorganisationer annoncerede allerede sidste år en ambitiøs plan med det overordnede formål at halvere verdens madspild i 2030.

Planen, der er blevet døbt Champions 12.3, blev officielt lanceret torsdag på World Economic Forum i Davos og koalitionen har sat topchefen for den britiske detailgigant Tesco, Dave Lewis, i spidsen for projektet, skriver avisen.

Herudover benyttede den filantropiske organisation Rockefeller Foundation topmødet i Davos til at lancere initiativet YieldWise, som skal løbe over de næste 7 år og har fået 130 mio. dollars i ryggen. Dette initiativ skal nedbringe de omfattende tab af afgrøder og fødevarer fra især Afrika, som aldrig når frem til forbrugere.

Mens mindre velstående regioner som Afrika bidrager til den globale madspildsproblematik på denne baggrund som følge af store logistiske udfordringer, så er det den vestlige verden, der er den helt store synder på baggrund af en generel overproduktion og direkte spild af færdigproducerede fødevarer.

Ifølge tal fra FNs miljøprogram (UNEP) og World Resources Institute (WRI) går en tredjedel af alle fødevarer, der produceres i verden til spilde. Det svarer til omtrent 1,3 mia. ton mad, der går til spilde hvert år.

Bevægelse mod madspild: Start med storkøkkenerne

Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud

Madspild for 1,1 mia i julemåneden

Fødevarebanken uddeler 36 tons overskudsvarer i julen

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier