FødevareWatch

Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud

For meget mad fra landets storkøkkener ender i skraldespanden, mener miljø- og fødevareministeren. Derfor lancerer hun nu et nyt initiativ for at mindske madspildet.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Når der bliver lavet mad på hospitaler, plejehjem og i kantiner, ender alt for meget mad med at blive kasseret.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet svarer madspildet til, at 700 indkøbsvogne fyldt med mad hvert år ryger direkte i skraldespanden. Det svarer til mere 30.000 ton mad. Derfor vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) nu hjælpe storkøkkener med at mindske madspildet med et nyt initiativ.

"Det er skidt for både miljøet og bundlinjen, og det fortæller mig, at der er et behov for nye løsninger til at undgå madspild," udtaler Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Virksomheder vil fremover kunne få besøg af en konsulent, en såkaldt madspildsjæger, som skal hjælpe med at finde løsninger, så spildet begrænses mest muligt.

Madspild står i vejen for offentlig økologi

Det er danske institutioner, som smider mest mad i skraldespanden. Her går 21.000 ton mad til spilde hver eneste år, mens kantiner og catering hvert år smider 10.000 ton mad ud.

"Selv om mange storkøkkener og kantiner allerede gør en indsats for at bekæmpe madspild, kan et par friske øjne udefra ofte få øje på nye løsninger til at mindske madspild," siger Eva Kjer Hansen om initiativet.

"Der er et stort potentiale for at bruge maden langt mere effektivt, som madspildsjægerne kan hjælpe private og offentlige storkøkkener og kantiner med at få øje på," siger hun.

Selv om ministerens nye initiativ er rettet med storkøkkener, er det faktisk i danskernes private køkkener, at spildet af mad er allerstørst. Husholdningernes madspil udgør 260.000 ton om året. Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspildet danskerne 11,6 milliarder kroner om året.

Kantiner smider tonsvis af mad i skraldespanden

Danmark har det højeste madspild i Norden

Forsiden lige nu

Her har Arla hentet væksten

I det netop offentliggjorte regnskab fra Arla er det uden for det vesteuropæiske område, at mejerikoncernen er vokset mest markant. Få et overblik over fremgangene her.

Rigmands burgerkæde lukker

Lars Seier vinker farvel til burgerkæden Juicy Burger, der samtidig drejer nøglen om. Hvad der skal ske med selskabet bag er uvist.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier