FødevareWatch

Danske fiskere havde det bedste år siden 2002

En prisstigning på konsumfisk og et godt brislingfiskeri gav de danske fiskere det bedste resultat i 13 år. Nu skal politikerne fortsat sikre industrien de nødvendige kvoter, lyder det fra fiskeriformand.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian

Sidste år lykkedes det de danske fiskere at trække så mange fisk i land, at erhvervet sikrede det bedste resultat siden 2002, skriver Danmarks Fiskeriforening PO i en pressemeddelse.

Tal trukket ud af Naturerhvervstyrelsens afregningsregister viser, at bruttoomsætningen for 2015 landede på knap 3,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 16 pct. sammenlignet med 2014, hvor erhvervsfiskeriets samlede omsætning lå på lige over 2,9 mia. kr.

Fremgangen skyldes en kombination af større landingsmængde inden for industrifiskeriet og bedre priser for både industri- og konsumfiskeri i 2015.

"Det er glædeligt, at de danske fiskere overordnet set har haft et godt 2015. Særligt glæder jeg mig over, at konsumfiskerne igen begynder at få en gennemsnitlig kilopris for deres fisk, der forbedrer indtjeningen, og forhåbentlig kan vi fastholde udviklingen i 2016,” siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO, i meddelelsen.

Konsumfisk og brisling

Selvom landingerne faldt en anelse fra 2014 til 2015, blev det opvejet af en øgning af den gennemsnitlige kilopris for konsumfisk, der gik fra 7,58 kr. i 2014 til 8,33 kr. i 2015 - en stigning på 10 pct., der giver en samlet stigning i bruttoomsætningen for konsumfiskeriet på syv pct.

Landingerne steg med 31 pct. fra 2014 til 2015, og den gennemsnitlige kilopris for industripris gik op med 14,6 pct., hvilket har medført en stigning i omsætningen i industrifiskeriet alene på 49 pct.

Den markante fremgang for industrifiskeriet fra 2014 til 2015 viser med al tydelighed, at det fortsat er et meget vigtigt fiskeri for Danmark og ikke mindst for lokalsamfundene"

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO
Specielt brislingfiskeriet lader sig udmærke for 2015, hvor de danske fiskere fik en ekstra kvote i efteråret. Det betød, at omsætningen steg med 87 pct. fra 2014 til 2015.

I alt blev 319.539 tons brisling landet sidste år til en værdi af 570,4 mio. kr., hvilket er 270 mio. kr. mere end i 2014.

Resultater, der tydeligt viser, at det var rigtigt af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen at lytte og gøre noget ved foreningens ønske i efteråret om en markant forhøjelse af brislingkvoten, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

”Den markante fremgang for industrifiskeriet fra 2014 til 2015 viser med al tydelighed, at det fortsat er et meget vigtigt fiskeri for Danmark og ikke mindst for lokalsamfundene. Derfor er det vigtigt, at de danske politikere fortsat kæmper for at sikre industrifiskeriet de nødvendige kvoter fremadrettet,” siger Svend-Erik Andersen.

Kystfiskere skal sikres bedre priser og logistik

Torsketal skygger for kvoteglæden i fiskeriforeningen

Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2016

Minister fisker efter flere fisk til fiskerne

Forsiden lige nu

Her har Arla hentet væksten

I det netop offentliggjorte regnskab fra Arla er det uden for det vesteuropæiske område, at mejerikoncernen er vokset mest markant. Få et overblik over fremgangene her.

Rigmands burgerkæde lukker

Lars Seier vinker farvel til burgerkæden Juicy Burger, der samtidig drejer nøglen om. Hvad der skal ske med selskabet bag er uvist.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier