Dansk sejr i langtrukken hormon-sag mod EU

Miljø- og fødevare­mini­ster Eva Kjer Hansen kalder det en klar sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer, at EU-Domstolen efter to år har givet medhold i en retssag om en overskredet tidsfrist for fastsættelsen af kriterier for hormonforstyrrende stoffer.
Foto: Tine Hvolby
Foto: Tine Hvolby

Danmark har fået ret, og nu bliver det så spændende at se, om EU har fået den arbejdsro, der skal til for at komme det sidste skridt i retning af at levere de kriterier, der skal ligge til grund, når man vil sige om indholdet af hormonforstyrrende stoffer er for højt eller ej.

Miljø- og fødevare­mini­ster Eva Kjer Hansen tolker det i en pressemeddelelse som en klar sejr, at der er blevet afsagt dom ved EU-Domstolen i en dansk støttet retssag, som blandt andet svenskerne har anlagt mod EU-kommissionen. Fristen for at afgøre, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at man kan sige, at et stof er hormonforstyrrende, er overskredet med to år, og EU-Kommissionen har tilsidesat EU-retten ved ikke at vedtage specifikke videnskabelige kriterier for hormonforstyrrende egenskaber, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

"EU-Kommissionen har overskredet fristen for at levere kriterier for hormonforstyrrende stoffer med to år. Derfor er vi fra dansk side frustrerede over EU-Kommissionens langsom­melige proces, og vi har lagt pres på ved enhver given lejlighed. Det er helt afgørende, at man er enige om kriterierne for hvornår et stof er hormonforstyrrende, så befolkningen kan blive be­skyt­tet effektivt. Dommen er derfor både en sejr for Danmark, og et afgørende skridt for at sikre forbrugerne bedre mod skadeligt kemi," udtaler Eva Kjer Hansen.

Hormonforstyrrende stoffer kan findes overalt og blandt andet forårsage kræft, barnløshed, misdannelser og sygdomme. En rapport fra Nordisk Ministerråd anslår ekstra udgifter for mindst 4,5 mia. kroner om året på grund af hormonfor­styr­rende stoffer i EU, og derfor har Danmark blandt andet støttet den svenske retssag og lagt fælles pres på Kommissionen sammen med otte andre lande i det dansk initierede REACH-UP-samarbejde, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Som reaktion på dommen mener miljøorganisationen Det Økologiske Råd, at der bør handles, og at de hormonforstyrrende stoffer skal ud af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen.

"De hormonforstyrrende stoffer skal ud af de produkter, vi omgiver os med," siger Lone Mikkelsen, ph.d. og kemikalieekspert hos Det Økologiske Råd til Ritzau.

Coop tager mikroovns-popcorn til nåde

Kemikalietest dumper pizzabakker

Flere virksomheder skal turde gøre som Coop

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter