FødevareWatch

Coli-sag skræmmer kunderne væk fra amerikansk kæde

Den populære restaurantkæde Chipotle får smæk efter mistanke om, at den har forgiftet sine kunder.

Foto: Elaine Thompson/AP/Polfoto

Den populære restaurantkæde Chipotle får smæk efter mistanke om, at den har forgiftet sine kunder.

En grim sag om madforgiftning har kastet den amerikanske restaurantkæde Chipotle ud i et stormvejr. Mandag står selskabet til regnskab på børsen efter det fredag fortalte, at kunderne holder sig væk.

Restauranterne, der har været særdeles populære og har oplevet en hastig vækst, er mistænkt for at sprede den farlige E. coli-bakterie. En bakterie, der findes i afføring og kan føre til voldsom diarré.

Fredag fortalte restaurantkæden, at salget i faldt med op til 20 procent i dagene efter den første nyhed. For hele fjerde kvartal venter Chipotle nu, at salget falder 8 til 11 procent.

Det giver aktien smæk på børsen. Fra start faldt aktien med op mod 8,2 procent. Efter et par timers handel slipper den dog med et dyk på 3 procent. Siden de første nyheder om udbruddet er aktierne faldet med voldsomme 27 procent. Det svarer til, at selskabet er blevet 45 milliarder kroner mindre værd.

"Antallet af kunder er ekstremt følsomt over for mediedækningen af sygdomsudbruddet. Før vi ved, præcist hvad der har udløst det, og der stadig kommer flere tilfælde, ser vi ingen stigninger i aktien," siger analytiker hos Guggenheim Securities Matthew Difrisco til Bloomberg News.

De første tilfælde af E. coli-infektioner relateret til Chipotle blev noteret i oktober. Siden da er flere kommet til og seneste optælling viser, at der er registreret 52 tilfælde fordelt på ni delstater. 47 af disse havde spist på Chipotle inde de blev syge.

Chipotle har været en af USA's hurtigst voksende restaurantkæder, der har solgt billig men god mexikansk mad.

Kæden startede med en enkelt restaurant i 1993. I 2005 havde Chipotle 500 restauranter. Ved det seneste årsregnskab talte kæden 1783 restauranter og over 53.000 ansatte.

Chipotle omsatte i 2014 for 4,1 milliarder dollar.

Fastfood-firma dykker på børsen efter sygdomsudbrud

Coli-krise spreder sig i amerikansk fastfood-kæde

Starbucks ramt af amerikansk coli-krise

Mere fra FødevareWatch

Supermarkedets prisskilte står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” blandt politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet ventes at blive centralt i valgkampen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier