FødevareWatch

Norsk fiskeindustri nærmer sig oliens førsteplads

Tager man Statoil ud af ligningen, er markedsværdien på de ti største norske fiskeselskaber på børsen i Oslo nu højere, end den er på de ti største olieselskaber.

Foto: Thomas Borberg/ritzau

I en præsentation som de Bergen-baserede aktieforvaltere i Holberg Fondene for nyligt udsendte, hedder det, at markedsværdien på de ti største fiskeproduktionsselskaber på Oslo Børs nu overgår værdien af aktierne i de ti største olieseselskaber - hvis altså man piller stats-oliegiganten Statoil ud af regnestykket.

Ved børslukningen mandag havde de ti største 'sjømat'-selskaber en samlet værdisættelse på 117 mia. norske kr., mens oliesektorens ti største var sat til at være 109 mia. norske kr. værd. Med til regnestykket hører, at man holder det store statsejede Statoil helt ude af ligningen.

Trukket frem af virksomheder som Marine Harvest, Bakkafrost og Salmar er udviklingen gået stærkt de seneste to år - hjulpet på vej af et særdeles presset marked for olie og at meget høje marginer hos lakseproducenterne. Tilbage i 2013 blev værdien af de største olieselskaber således sat til at være 280 mia. norske kr., mens de ti største fiskeselskaber på samme tidspunkt kun var prissat til at være 50 mia. norske kr. værd.

Norsk laks slår alle rekorder

Norsk lakseproducent belastet af udgifter til omstrukturering

Esbjerg er vigtig del i norsk lakseprojekt 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier