Bornholmsk færgeudbud glemmer svineproducenter

I det kommende bornholmske færgeudbud, er der ikke skrevet noget om transporten af levende svin ind. Det kan bringe øens svineproducenter og de omkring 500.000 årlige svin i en knibe.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

En af betingelserne, da Danish Crown for omkring halvandet år siden, indvilgede i at bevare slagteriet i Rønne var, at produktionen af slagtesvin på Bornholm skulle stige fra cirka 450.000 svin om året til 500.000.

Det er øens svineproducenter i gang med at gennemføre, men de kan komme i en betændt klemme, hvis Danish Crown ikke holder slagteriet åbent længere end til 2019, som er det år, der indgår i den oprindelige aftale mellem producenter og slagterikoncern. Det skriver DR Bornholm.

For øjeblikket er man i gang med at udfærdige det færgeudbud, som skal forhandles hjem for perioden 2018 til 2028, og i det indgår der ikke noget om transport af levende svin, og det kan få betydning for de mange svineproducenter, hvis slagteriet lukker ned i den periode.

"Selv om jeg ikke tror på det, så er der en risiko for, at vi ikke har noget slagteri, når aftalen udløber om tre et halvt år," siger formanden for Bornholms Landbrug, Lars-Ole Hjorth-Larsen og tilføjer:

"Men hvis det sker, må vi tænke nyt, for det er slet ikke holdbart med så mange levende dyr sammen med passagerer."

Han mener, at den eneste rigtige løsning i sådan en situation vil være at have en plan klar om indsættelsen af en særskilt fragtfærge, der kan klare de levende dyr.

Bornholms slagteri kører i stilling til vækst 

'Kampen for Bornholms overlevelse er ekstremt inspirerende'

Antibiotika-frit svineforsøg har eksportpotentiale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også