FødevareWatch

Stort fald i uhygiejniske hjemmeslagtere

Fødevarestyrelsens rejsehold kan for første gang se mere end en halvering i antallet af ulovlige og uautoriserede slagterier. Danske Slagtermestre jubler over nedgangen i de problematiske 'garage-slagterier'.

Foto: Peter Klint/POLFOTO

De seneste år har det ikke skortet på historier om ulovlige hjemmeslagterier, der har solgt kød parteret under uhygiejniske forhold ud af bagdøren fra deres private gemakker. Men for første gang kan Fødevarestyrelsens særlige kontrolenhed Fødevarerejseholdet berette om et stort fald i de ulovlige slagterier.

For 10 år siden var det et temmelig stort problem med lade- og garageslagtninger

Torben Buhl, direktør i Danske Slagtermestre
En optælling af anmeldelserne af ulovlige slagterier foretaget af rejseholdet for FødevareWatch viser, antallet er faldet fra 57 sager i 2014 til 18 dagsdato, et fald på lidt over 68 pct. Faldet startede i 2011, hvor der var 91 anmeldelser, og er løbende aftaget. Det største årlige fald er dog sket fra 2014 til 2015. Og selvom året ikke er omme endnu, er det stadig et overraskende lavt tal, vurderer rejseholdschef for Fødevarerejseholdet Michael Rosenmark.

"Vi har i de første 10 måneder af 2015 kun fået 18 anmeldelser om ulovlige slagtninger, men der er en lille tendens til, at vi får flere anmeldelser om ulovlige slagtninger op til jul. Det ser dog allerede nu ud til, at vi får noget færre anmeldelser om ulovlige slagtninger i år end i de foregående år. Hvis man sammenligner med 2014 til dato, ser det ud til, at vi i år vil lande på lige under 30 anmeldelser i alt," lyder det fra rejseholdschefen.

Direktøren for slagteriernes forening Danske Slagtermestre, Torben Buhl, jubler over resultatet, som han "takker Fødevarestyrelsen for":

”For 10 år siden var det et temmelig stort problem med lade- og garageslagtninger, og det er det ikke mere. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan takke Fødevarestyrelsens rejsehold for det. De satte markant ind mod det her fænomen for nogle år siden både ved at oprette rejseholdet og siden ved at styrke det. Og det har virket mere end noget andet.”

Hans medlemmer tabte salg og omsætning til de ulovlige slagtere, men nu er det længe siden, at der har været en klage:

"Vores medlemmer er ikke længere generet af, at det foregår, og jeg tror vitterligt heller ikke mere, at det foregår i nævneværdig grad.”

Fødevarestyrelsen har flere gange advaret forbrugere, som har købt eller modtaget svinekød, hestekød, lammekød eller gedekød fra hjemmeadresser, da styrelsen vurderer, at kødet er uegnet til menneskeføde, fordi slagtningerne kan være foregået under uhygiejniske forhold og uden den lovpligtige kontrol.

Fødevarestyrelsen har heller ej kunnet tjekke, om dyrene har været syge inden slagtningen og har i flere af tilfældene vurderet, at der kunne være risiko for, at kødet var fordærvet samt potentielt indeholde sygdomsfremkaldende bakterier.

Påbud og bøder

Fødevarestyrelsen ved ikke på nuværende tidspunkt, hvor mange af de 18 anmeldelser i 2015, der har eller vil medføre en eller flere sanktioner i form af en indskærpelse, et forbud og/eller en bøde eller politianmeldelse. De andre år har styrelsen i gennemsnit i sådanne sager fundet andre overtrædelser i 52 pct. af kontrollerne.

"Flere af sagerne er sanktionen ikke givet på grund af ulovlig slagtning, men på grund af at vi har konstateret andre overtrædelser i forbindelse med kontrollen. Det kunne være, at slagtningen er lovlig, men at affaldet ikke er håndteret korrekt," siger Michael Rosenmark.

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovligt slagteri

Fordi de ulovlige slagtninger primært er noget, personerne laver i deres fritid og på uoplyste adresser samt i begrænset omfang, skal der en del held til at tage dem på fersk gerning, hvorfor antallet af lovovertrædelser kan være højere:

"Det kan derfor ikke udelukkes, at der er flere end de 52 pct. der har lavet overtrædelser, idet vi nogle gange ser, at folk har pænt meget slagteudstyr til privat brug. Det er dog vores opfattelse, at et kontrolbesøg, hvor der ikke blev fundet overtrædelser, kan have haft en præventiv effekt. Og nogen er nok stoppet efter at have fået besøg."

Rejseholdet er enormt afhængige tip fra borgere og virksomheder om hjemmeslagterierne. Michael Rosenmark opfordrer derfor folk til fortsat at sende anonyme tip til dem.

Optællingen af anmeldelserne er foretaget manuelt af styrelsen, som oplyser, at der er en meget lille usikkerhed forbundet med tællingens nøjagtighed.

Styrelse øger indsats mod de 300 værste fødevarefuskere

Rotter og mus på hemmeligt lager – nu skal 25 ton slik destrueres

Bredt fødevareforlig skal fange brodne kar

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier