Nye regler baner vejen for madspilds-supermarked

Skat har lavet nye momsregler for donation af fødevarer, og derfor er Folkekirkens Nødhjælp nu klar til at åbne sit madspilds-supermarked, der skal have kasserede varer på hylderne.
Fødevarebanken skal stå for distribution af maden til Wefood. | Foto: POLFOTO
Fødevarebanken skal stå for distribution af maden til Wefood. | Foto: POLFOTO

Rigide momsregler har gjort deres for at spænde ben for de gode intentioner bag madspilds-supermarkedet Wefood. Men nu har Skat lyttet til kritikken og lavet reglerne om.

Wefood skal efter planen åbne i København i starten af næste år. Konceptet går ud på, at supermarkedet, der drives af Folkekirkens Nødhjælp, skal sælge overskydende mad fra dagligvarebutikker og fødevareproducenter.

"De nye momsregler er afgørende for, om Wefood har en chance for at blive en succes. For det er klart, at hvis det ville koste vores leverandører penge at komme af med deres varer til os, så ville de hellere smide dem ud," siger projektleder for Wefood, Bassel Hmeidan, til FødevareWatch.

Momsreglerne har været i vejen, fordi maddonorerne risikerede at skulle betale moms af overskudsvarernes oprindelige indkøbsværdi, hvis de valgte at forære dem væk. Dermed ville det blive en udgift at give mad til Wefood.

Reglerne har mødt massiv kritik for at ødelægge muligheden for at donere fødevarer væk, og derfor har Skat nu lavet en løsning, så det ikke længere er en udgift at donere mad til Wefood. I stedet for at skulle betale moms af varens oprindelige værdi, skal der kun betales moms af det beløb, den handles for mellem Wefood og leverandøren. Da der er tale om donationer, vil beløbende være symbolske og dermed meget små – 1 kr. for et ton gulerødder for eksempel.

Usikkerhed har holdt leverandører tilbage

Hos Dansk Erhverv kalder skattepolitisk chef, Jacob Ravn, de nye regler for "utroligt glædelige."

"Det har virket tosset, at det bedre kunne betale sig for supermarkederne at destruere varerne end at give dem til et godt formål," siger han.

Også Dansk Supermarked, der har arbejdet for at få ændret momsreglerne, er tilfreds med, at Skat har lyttet.

"En løsning på momsproblematikken er faktisk noget, vi har lagt os i selen for at opnå. Og det er noget, som, jeg tror, vil få stor betydning for fødevaredonation generelt, fordi det fjerner en masse usikkerhed, som tidligere kan have holdt mange virksomheder tilbage i forhold til at donere fødevarer, der er i overskud," siger CSR-chef i Dansk Supermarked, Helene Regnell.

Dansk Supermarked har hjulpet Folkekirkens Nødhjælp ved blandt andet at stille sin viden til rådighed i forhold til butiksplacering og butiksindretning, ligesom Wefood har fået lov til at bruge aflagt butiksinventar fra koncernens butikker.

"Vi har fra starten af været en slags fødselshjælper for Wefood, fordi vi kunne se, at det gav god mening for samfundet at overskudsmad ikke bare kommer ud til institutioner, men også gøres tilgængeligt generelt til folk, der har behov," forklarer Helene Regnell.

Med afklaringen af momsreglerne kan Wefood lægge alle sine kræfter i at blive klar til åbning i starten af næste år. Det meste er så småt på plads. Startkapitalen på 1 mio. kr. er sikret igennem salg af 10.000 folkeaktier, 120 frivillige har meldt sig til drive forretningen, og projektleder Bassel Hmeidan er godt i gang med at finde et egnet butikslokale. Han kigger efter lokaler på 200-400 kvadratmeter og har et par gode forhandlinger i gang både på Nørrebro og ved Sydhavnen i København.

På ladcykel rundt til butikker

Det sidste, men meget vigtige skridt, er at finde flere leverandører.

"Der er allerede mange leverandører, der har tilkendegivet, at de vil samarbejde med os, men vi vil gerne finde nogle flere, der vil donere til os," siger Bassel Hmeidan og fortsætter:

"Wefood er en mulighed for virksomheder for virkelig at gøre en forskel og samtidig sende et godt signal. For det her er noget, som virkelig mange går rigtig meget op i. Det har vi kunnet mærke på den enorme interesse, der har været for projektet."

Planen er at få blandt andet konserves og sodavand fra store leverandører, mens friske varer som frugt, brød og mælk hovedsageligt skal hentes hos lokale dagligvarebutikker.

"Vores frivillige får ladcykler, som de kan hente varer i fra butikkerne i området. Vi kommer til at ligge i et område, hvor der nok er omkring 35 dagligvarebutikker inden for cykelafstand," fortæller Bassel Hmeidan.

Bassel Hmeidan blev hentet ind som projektleder for Wefood i august i år. Han kom fra Dagrofa, hvor han de seneste otte år har været distriktskonsulent for Spar i København og Nordsjælland.

Folkekirkens Nødhjælp åbner butik med kasseret mad

Hver anden dansker klar til ”for gamle” fødevarer

Rigide regler kan bremse madspildsbutik

Detailhandel mangler politisk vilje i madspilds-kamp

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter