Nigerias olie og terrorister

FødevareWatch har med udgangspunkt i de seneste års økonomiske vækst og forventningerne til den fremtidige vækst sat navne på fem lande, der tegner til at blive den håndfuld lande, der om nogen kan være med til at trække væksten i regionen. Et af landene er Nigeria.
Foto: Seplant
Foto: Seplant
AF MAZ PLEZINGER

Søndag den 6. april 2014 blev Nigeria med et trylleslag Afrikas største økonomi. På blot en enkelt dag blev landets BNP næsten fordoblet fra 42,3 til 80,3 trillioner af landets valuta naira – omkring en halv gang mere end såvel Danmarks som i Afrikas hidtidige økonomiske alfahan, Sydafrikas.

Den dramatiske forøgelse understregede adskillige ting ved Nigerias udvikling.

Først og fremmest dog at man ikke blindt bør tage tal for pålydende. Især i Afrika. For nigerianerne blev ikke spor rigere den 6. april; stigningen skyldtes en genregning af landets økonomi, hvor betydningen af en række industrier og serviceerhverv blev præciseret i bruttonationalproduktet, der indtil da var vægtet ud fra den altdominerende rolle, olieindustrien og landbruget havde for 25 år siden.

Indirekte understregede det imidlertid Nigerias udvikling, hvor den årlige vækst ikke blot har været mellem 6-10 pct. de seneste 10 år, men hvor den tillige er kommet fra en bredere vifte af sektorer. Hvor olieindustrien efter opdateringen faldt fra at udgøre 32,4 til 14,4 pct. af BNP, steg f.eks. telekommunikation fra 0,8 til 8,6 pct.

Flere hundrede piger bortført

En samtidig begivenhed overskyggede dog, at kontinentets folkerigeste land også blev dets største økonomi.

Siden 2009 havde en islamistisk gruppe terroriseret det nordlige Nigeria. Men natten til den 15. april sidste år kom hele verden på navn med Boku Haram, da 276 piger blev bortført fra deres skole i byen Chibok.

Kidnapningen medførte global sympati. Men i de følgende måneder blev sympatien i stadig stigende omfang ledsaget af kritik over regeringens manglende evne til at nedkæmpe Boku Haram og redde pigerne. Foruden at udstille militærets overraskende svage forfatning, anså mange nigerianere fraværet af handling som et udtryk for præsident Goodluck Jonathans manglende interesse for landets fattige nordlige region.

Nigeria består således ikke blot af flere etniske grupper end noget andet land i Afrika. Økonomisk set er landet også uhyre opdelt. Mens BNP per indbygger i den nordvestlige region, hvor de kidnappede piger kom fra, ifølge den seneste opgørelse var på 343 dollar, var det i den sydligste region 3.617 dollar.

Årsagen til denne skævvridning er, at landets olie udvindes fra Niger-deltaet i syd. For selv om olie har fået en mindre betydning for Nigerias BNP, så udgør olieprodukter fortsat omkring 90 pct. af landets eksport.

Råstoffets fortsatte rolle har ligeledes betydet, at det seneste års tid har været tumultarisk på nok en front. Som verdens femtestørste olieeksportør er Nigeria særdeles hårdt ramt af det seneste års tids mere end halvering af olieprisen. Ikke mindst efter at Kina, der har overtaget USA’s historiske rolle som aftager, har skruet ned for økonomien og olietørsten.

I april i år fik det IMF til at nedjustere sit vækstskøn for Nigeria med næsten 2,5 ppt. til 4,8 pct. i år og 5,0 pct. næste år. Mens eksporten hhv. handelsbalancen i år ventes forværret med 3,7 og 3,2 ppt. respektivt.

Ghana - ”en vidunderlig økonomisk succeshistorie”

Storinvestoren Angola

Silicon Savannah

Sydafrika går i plus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter