Bananbosser får serveret milliardbøde

Den adm. direktør og den tidligere juridiske direktør i frugtkoncernen Dole er blevet beordret til at betale en lille milliard kroner for at have vildledt selskabets aktionærer i forbindelse med topchefens overtagelse af selskabet.
Foto: Bridgett S. Bake/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: Bridgett S. Bake/AP/POLFOTO/arkiv

Adm. direktør i den amerikanske frugt- og grøntkoncern Dole Foods Company, mangemilliardæren David Murdock, har tabt en retssag mod selskabets aktionærer og skal nu sammen med den tidligere juridiske direktør Michael Carter punge ud med en lille milliard kroner.

Det skriver Bloomberg.

En domstol i staten Delaware har således beordret de to direktører til at betale samlet 148,1 mio. dollars (978 mio. kr.) i erstatning til tidligere aktionærer.

Den 92-årige forretningsmand og filantrop David Murdock overtog i 2013 for anden gang indenfor ti år samtlige aktier i Dole Foods. Inden da ejede han omkring 40 pct. af aktierne i selskabet, som han også er topchef for, men han fik sammen med Deutsche Bank og Michael Carter en handel i stand, som sikrede ham kontrol over de resterende 60 pct.

David Murdock endte med at købe aktieandelen for 13,5 dollars per aktie, hvilket gav aftalen en samlet værdi på 1,2 mia. dollars.

Men en række pensionskasser, der tidligere var aktionærer i selskabet, trak ham siden i retten. De mente nemlig, at salgsprisen per aktie lå omkring 10 dollars lavere, end hvad selskabet egentlig var værd. Og de hævdede, at Murdock sammen med den tyske storbank og den juridiske direktør havde indgået en konspiration for at få presset prisen ned.

Det har retten i Delaware til dels givet aktionærerne ret i. I hvert fald har man fundet, at ”de to direktørers handlinger har frarøvet aktionærerne muligheden for at vurdere opkøbet på et fuldt oplyst grundlag”, sagde dommeren i sagen ifølge Bloomberg. Deutsche Bank og de involverede medarbejdere er ikke blevet fundet skyldige i sagen.

Mangemilliardær beskyldes for ”omvendt Robin Hood”

EU opretholder kartelbøde til bananselskaber

Tidligere konkurrent-direktør skal lede Chiquita

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også