Mangemilliardær beskyldes for ”omvendt Robin Hood”

En amerikansk mangemilliardær beskyldes for sammen med en storbank at have presset prisen på frugt- og grøntkoncern Dole Food i bund, så han selv kunne overtage selskabet billigt.
Foto: Bridgett S. Bake/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: Bridgett S. Bake/AP/POLFOTO/arkiv

Den adm. direktør i den amerikanske frugt- og grøntkoncern Dole Foods Company, mangemilliardæren David Murdock, er blevet slæbt i retten af utilfredse tidligere aktionærer.

Det skriver Bloomberg.

Den 92-årige forretningsmand og filantrop overtog i 2013 for anden gang indenfor ti år samtlige aktier i selskabet. Inden da ejede han omkring 40 pct. af aktierne i selskabet, som han også er topchef for, men han fik sammen med Deutsche Bank en handel i stand, som sikrede ham kontrol over de resterende 60 pct. David Murdock købte aktieandelen for 13,5 dollars per aktie, hvilket gav aftalen en samlet værdi på 1,2 mia. dollars.

Men en række pensionskasser, der tidligere var aktionærer i selskabet, har nu hevet ham i retten. De mener nemlig, at salgsprisen per aktie lå omkring 10 dollars lavere, end hvad selskabet egentlig var værd.

Og de hævder, at Murdock sammen med den tyske storbank har indgået en konspiration for at få presset prisen ned, i hvad Bloomberg kalder en slags ”omvendt Robin Hood-manøvre”, hvor milliardæren har taget fra aktionærerne og givet til sig selv.

David Murdock var adm. direktør i Dole Foods fra 1985 til 2007, og efter handlen i 2013 blev han igen topchef samt bestyrelsesformand. Han overtog alle aktier i selskabet tilbage i 2003, men i 2009 solgte han 60 pct. af aktierne, inden han altså gjorde det til et privatejet selskab igen i 2013.

David Murdock er ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes den 178. rigeste person i USA, og han har en personlig formue på 3,4 mia. dollars.

Tidligere konkurrent-direktør skal lede Chiquita

EU opretholder kartelbøde til bananselskaber

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter