FødevareWatch

Novozymes-nedtur koster aktionærerne 11 milliarder

Et svagt salg hos enzymgiganten Novozymes presser selskabets aktiekurs, og det har i løbet af knap en time kostet aktionærerne omkring 11 mia. kr. på børsen.

Foto: Novozymes/ PR

Novozymes-aktien satte onsdag rekord i 362,70 kr., men oven på torsdagens regnskab bliver aktien sendt markant ned. Aktien falder 9,7 pct. til 327,50 kr., og det store dyk har mindsket selskabets markedsværdi med 11 mia. kr., så den nu lyder på 102,5 mia. kr.

Regnskabet for andet kvartal, der blev offentliggjort torsdag morgen, viste en skuffende toplinje inden for næsten alle divisioner, og vækstprognosen for hele året måtte skrues ned. Omsætningen lød på 3449 mio. kr., hvilket var et stykke under forventningerne hos analytikerne, som havde spået et salg på 3656 mio. kr.

Enzymselskabet har også set sig nødsaget til at nedjustere forventningerne til årets vækst, så det nu venter en salgsvækst i danske kr. på 13-16 pct., hvilket dækker over en salgsvækst på 4-7 pct. i lokal valuta.

Tidligere forudså Novozymes en 2015-salgsvækst i kroner på 16-18 pct., eller 7-9 pct. organisk i lokal valuta.

"Det er et regnskab til den svage side. Specielt Bioenergi- og Landbrug og foderdivisionen, der begge havde negativ organisk salgsvækst i andet kvartal, er meget overraskende for mig," siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Salget faldt, målt i lokal valuta, 4 pct. inden for Bioenergi og 3 pct. inden for Landbrug og foder i andet kvartal. For førstnævnte fortæller Novozymes om skarpt fokus på at spare blandt kunderne, efter at olieprisens fald har presset deres indtjening.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været udfordringer i den amerikanske ethanolindustri med pressede producenter, men jeg havde en forventning om, at Novozymes' produkter i et eller andet omfang stadig ville bidrage til, at producenterne ville tage dem ind for at spare. Det virker som om, at den innovation Novozymes har i markedet i øjeblikket ikke nødvendigvis adresserer det," siger Morten Imsgard om salgsfaldet i Bioenergi.

Mens der var et svagt salg, var indtjeningen knap så hårdt ramt. Her opjusterer selskabet forventningerne til årets resultat og ser nu en overskudsgrad (EBIT-margin) på 27-28 pct. mod en tidligere forventning på om "omkring 27 pct."

Novozymes får grove kurstæsk efter salgsskuffelse

Novozymes nedjusterer efter første halvår

Capnova slår til med nye millioninvesteringer

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier