FødevareWatch

Iransk atomaftale kan bane vej for Arla

Danske virksomheder kan se frem til lettere adgang til Iran, forventer erhvervsorganisationen DI efter ny international aftale. Et potentielt stort marked, lyder det fra Arla.

Foto: Ritzau Scanpix/Joachim Adrian Ladefoged.

Det kan meget vel være godt nyt for danske virksomheder og deres eksport, at Iran tirsdag har indgået en stor atomaftale med flere lande.

Med aftalen får FN's inspektører mulighed for at sikre sig, at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld slipper iranerne for en række af de handels- og valutasanktioner, som har plaget landet de seneste mange år.

Iran er et potentielt stort marked, som vi kigger meget interesseret på, men vi har pt. ikke konkrete planer"

Jonas Søndergård, pr-chef, Arla
Det vækker begejstring i erhvervsorganisationen DI.

"Der er ingen tvivl om, at det vil betyde, at flere danske virksomheder vil få adgang til et ret stort marked," siger direktør Thomas Bustrup.

Iran har en befolkning på ca. 80 mio. mennesker. Alligevel udgjorde den danske eksport til landet blot 0,9 mia. kr. i 2013 ifølge tal fra DI.

Ifølge Thomas Bustrup er forklaringen især stramme finansielle sanktioner, som har gjort det svært for iranske banker at gennemføre internationale transaktioner.

"Det har gjort, at selvom man har haft et produkt, som man godt lovligt må eksportere til Iran, så har det været så svært at få transaktionerne på plads, at det har afholdt mange. Det er nogle af de ting, som forhåbentlig nu bliver blødt op, og som vil gøre, at flere danske virksomheder vil forsøge at genoplive deres økonomiske relationer til iranske partnere," siger han.

Arla er interesseret

En af de sektorer, der af DI spås gode muligheder for øget eksport, er fødevaresektoren. Hos den danske mejerigigant Arla følger man udviklingen.

"Iran er et potentielt stort marked, som vi kigger meget interesseret på, men vi har pt. ikke konkrete planer på plads," siger pr-chef Jonas Søndergård.

DI vurderer også, at der kan være gode muligheder for danske virksomheder inden for pharma og grøn teknologi.

Ifølge Thomas Bustrup fra DI er der ikke flere end "en god håndfuld" danske virksomheder, der har aktiviteter i Iran i dag.

"Det er ikke ret mange, der har kunnet stå ved under sanktionsregimet," siger han.

Cementgiganten FLSmidth er en af de danske virksomheder, der har drevet forretning i Iran i nyere tid. Her ønsker man tirsdag formiddag ikke at kommentere perspektiverne i den nye aftale.

Rusland lukker smuthul for dansk 'fetaost'

Shanghai-messe skal bane vejen for ny dansk øko-eksport

Arla vil sælge laktose på nettet

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier