Kina og Rusland har sparket benene væk under fødevaresektoren

Ruslands boykot og opbremsningen i Kinas import har sendt fødevare- og agroindustrien helt ned i kulkælderen. Forventningerne til fremtiden er rekordlave, og det kan koste arbejdspladser.
Foto: Misha Japaridze/AP/Polfoto/Arkiv
Foto: Misha Japaridze/AP/Polfoto/Arkiv
AF LARS ATTRUP

Humøret er faldet til under frysepunktet i dansk fødevare- og agroindustri, som har afgørende betydningen for beskæftigelsen i mange landdistrikter.

Efter en årelang krise var der i begyndelsen af 2014 håb om bedre tider, men de seneste 12 måneder har været een lang nedtur for sektoren, som nu har skruet ned for forventningerne til produktionen i Danmark og venter faldende beskæftigelse på de danske fabrikker.

Det viser to nye konjunkturmålinger fra Landbrug & Fødevarer, L&F.  Ifølge målingerne ser virksomhederne i både fødevare- og agroindustrien samlet set sortere på fremtiden end nogensinde før.

Det er især en voldsom opbremsning i Kinas import samt Ruslands boykot af fødevarer fra EU, der helt har slået benene væk under en sektor, som i forvejen var svækket.

"Dertil kommer en svag økonomisk udvikling på de store nærmarkeder i EU. Alle taler om, at et opsving er på vej, men det er virkelig svært at få øje på ude i virkeligheden. Vi må i hvert fald konstatere, at der stadig ikke er nævneværdige tegn på vækst i privatforbruget. Mange i branchen havde nok ventet, at eksportmarkederne i Asien ville åbne sig og trække væksten. Den forventning er der stadig på langt sigt, men på kort sigt har Asien ikke leveret den ventede vækst," siger Thomas Søby, cheføkonom i L&F.

Konjunkturmålingerne fra L&F viser, at virksomhederne i både fødevare- og agroindustrien har rekordlave forventninger til beskæftigelsen i Danmark. I begge brancher er det manglende ordrer, som aktuelt udgør den største produktionsbegrænsning.

Den voldsomme opbremsning i fødevareeksporten til lande som Rusland og Kina har forlængst forplantet sig til de danske landmænd, som får lavere betaling for deres leverancer af blandt andet mælk og svinekød. Landmændene er derfor i dyb økonomisk krise og har indstillet stort set alle større investeringer, hvilket i den grad rammer underleverandørerne i agroindustrien.

"Aktivitetsniveauet i Danmark er lige nu det laveste nogensinde. De seneste syv - otte år har landbruget samlet set haft negative nettoinvesteringer - dvs. at landmændene gradvist nedslider produktionsapparatet. Mange landmænd er helt afskåret fra at investere, og de seneste måneder har selv de økonomisk stærke landmænd sat deres investeringsplaner i bero. Det skyldes paradoksalt nok, at politikerne har vedtaget vækstplaner, som rummer mulighed for investeringstilskud. Man har imidlertid glemt at oplyse datoer og præcise betingelser for at få tilskud, hvilket betyder, at alle nu afventer en afklaring," fortæller Jan Larsen, adm. direktør i virksomheden Gråkjær som leverer stalde til danske landmænd.

I løbet af de seneste kriseår har Gråkjær halveret bemandingen i landbrugsafdelingen og omdirigeret en stor del af salget mod eksportmarkeder i blandt andet Østeuropa. Der er ikke planer om yderligere nedskæringer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter