Svindelnetværk fanger fødevareforbrydere

EU's netværk for mistanker om grænseoverskridende svindel med fødevarer har gjort status for 2014, når det gælder antal sager, metoder og fødevaretyper. Antallet af sager vokser, siger chefen for EU's enhed på området.
Foto: Markus Schreiber
Foto: Markus Schreiber

Kødvarer tog førstepladsen og blev efterfulgt af fisk og honning blandt de sager, som EU’s netværk for fødevaresvindel udvekslede flest oplysninger om i 2014.

Det fremgår af en ny status om det såkaldte Food Fraud Network (FFN) under EU-Kommissionens enhed inden for "Health and Food Safety”, kaldet DG Sante.

Emnet blev drøftet på et presseseminar fredag og lørdag i Milano i den forgange uge, arrangeret af DG Sante, hvis chef for området, Eric Marin, kommenterer på svindlen med fødevarer.

Voksende antal sager

Ifølge aktivitetsrapporten var der tale om udveksling af informationer om 60 sager i 2014 under FFN. Netværket består af en repræsentant fra hvert EU-land, der rapporterer til netværket, når der er mistanke om svindel på tværs af grænser.  FFN blev sat i værk i kølvandet på den meget omtalte, internationale hestekødsskandale, der netop nu sikrer flere af forbryderne et længere ophold bag tremmer.

"Udvekslingen af oplysninger er stigende, og der er på nuværende tidspunkt tale om cirka 100 sager," pointerede Eric Marin efterfølgende over for FødevareWatch.

Han understreger, at der er tale om mistanker om svindel med fødevarer på tværs afgrænser, og vurderingen fra ham er, at af de 60 2014-sager er 20 pct. lukket som følge af ubegrundet mistanke. De øvrige 80 er der fulgt op på med forskellige "administrative sanktioner", bøder og lignende. 20 pct. er stadig under efterforskning.

Ifølge Eric Marin vil der være mere international svindel på grund af den voksende globale handel med fødevarer. Netop derfor gælder det om at kunne reagere hurtigt og om at kunne udveksle oplysninger på tværs af grænserne.

"De fleste af vores partnere, myndighederne, forsøger ikke at skjule informationer på dette område. Selv russerne samarbejder vi godt med om information, selv om vi har andre uoverensstemmelser med hinanden," påpeger han.

Organiseret svindel opdaget

Marin tilføjer, at meget svindel foregår på nationalt plan, og det indgår ikke i netværkets statistik.  Der er således også små nationale svindlere som eksempelvis restauranten, der serverer en billigere fisk, end den der fremgår af spisekortet.

"Men netværket har allerede opdaget ét system med organiseret svindel på tværs af grænser. Det arbejder vi på for øjeblikket," afslørede han uden at løfte sløret for, hvilken sag, der er tale om.

Blandt de sager, som der blev delt oplysninger om i netværket i 2014, var der fleste sager om forkert mærkning, for eksempel i forhold til holdbarhedsdato eller tilsætning af vand eller ingredienser (25 pct.), forfalskede dokumenter (22 pct.) og ”substitution”, dækkende over -eksempelvis - relativt dyre produkter, der erstattes af billigere produkter (17 pct.)

Eric Marin understregede flere gange på selve pressemødet, at fødevarer i EU er så sikre som aldrig før, og det derfor er vigtigt at sætte sager om svindel i perspektiv. Når det er sat, er det ”nul-tolerance”, når det fælder bekæmpelse af svindel med fødevarer, hed det.

”Det er afgørende. Ikke alene af hensyn til forbrugerne, men også af hensyn til fødevareindustrien. For hvis vi ikke gør det, vil de ærlige virksomheder, som udgør langt, langt de fleste i Europa, hurtigt kunne konkurreres ud af markedet,” påpegede han og tilføjede, at fødevaresvindel let kan sammenlignes med doping; det er ret svært at opdage, og svindlerne finder hele tiden på nye metoder.

Masseanholdelser i hestekødssag

Hestekøds-grossist skal flere år bag tremmer

Interpol beslaglægger 2.500 ton ulovlig mad

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter