FødevareWatch

Interpol beslaglægger 2.500 ton ulovlig mad

Interpol og Europol har beslaglagt tonsvis af ulovlig og uhygiejniske fødevarer i en international aktion, der slår ned på smuglernetværk og kriminelle organisationer.

De italienske myndigheder afslørede bl.a. en kriminel bande, der røg mozarella under uhygiejniske forhold. | Foto: Carabineri NAS/Pupia Crime/Screendump

Falsk vodka, halvrådne kemikaliefisk og kaviar i håndbagagen.

Interpol og Europol har de seneste måneder beslaglagt tonsvis af ulovlig og uhygiejnisk mad som led i Operation Opson IV, og det er ikke småting politiet har gravet frem undervejs.

I alt har myndighederne beslaglagt 2.500 ton fødevarer i den verdensomspændende aktion, der har til formål at afsløre smuglernetværk og kriminelle bander, der tjener penge på at fifle med varedeklarationen.

Folk bliver udsat for en alvorlig risiko og risikerer i værste fald at dø pga. kriminelle menneskers grådighed"

Michael Ellis, leder af Operation Opson IV
”Forfalskede fødevarer og drikkevarer, som ikke lever op til standarderne, udgør en reel trussel for folks sundhed og sikkerhed. Folk bliver udsat for en alvorlig risiko og risikerer i værste fald at dø pga. kriminelle menneskers grådighed – mennesker, der kun er interesserede i at tjene penge,” siger Michael Ellis, der står i spidsen for aktionen.

Operation Opson IV, der løb fra december til januar, har bl.a. ført til, at det italienske politi beslaglagde 31 ton frosne fisk, der blev overhældt med kemikalier og solgt som friske, mens de spanske myndigheder afslørede en fabrik, hvor blandingsprodukter blev ompakket og markedsført som dyr etiopisk kaffe.

Røg mozarella over affaldsbål

Det mest hårrejsende eksempel på madsvindel er imidlertid en italiensk bande, der lavede deres helt egen version af røget mozzarella. Osten bestod hovedsageligt af halvrådne mejeriprodukter, der fik tilført kemikalier og siden blev røget over et bål af brændende affald.

Den vare, der bliver fusket mest med, er alkohol. I alt har myndighederne beslaglagt tæt på 275,000 liter alkohol, herunder i England, hvor politiet fandt hundredvis af tomme dunke med kølervæske, som de formoder, er blevet brugt til at lave falsk vodka.

Operation Opson IV er blevet gennemført i 47 lande over hele verden, inklusiv i Danmark, men her har ingen af overtrædelserne tilsyneladende været så slemme, at de bliver fremhævet i Interpols pressemeddelelse.

På sporet af slikmafiaen

Fødevarestyrelsen beslaglægger enormt sliklager

Politiet sigter slikimportør for omfattende momssvindel

73 tons ulovligt slik konfiskeret

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier